2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Terítéken a közutak három fő „gyilkosa” – Megtartotta éves beszámoló ülését a megyei baleset megelőzési bizottság

Terítéken a közutak három fő „gyilkosa” – Megtartotta éves beszámoló ülését a megyei baleset megelőzési bizottság

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Baleset megelőzési Bizottság (MBB) április 19-én tartotta éves beszámoló ülését, melyen a közlekedési szakemberek áttekintették és értékelték a megye közlekedésbiztonsági helyzetét.

Az ülésen a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberein túl megjelentek a közúti közlekedés biztonságáért felelős illetve abban érintett további szervek és szakemberek is. Többek között képviseltette magát a megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége, a Magyar Közút megyei igazgatósága, a Magyar Autóklub Észak-Magyarországi Szervezete, a Nemzeti Adó és Vámhivatal, a MÁV Zrt., a Mentőszolgálat, a Megyei Polgárőr Szövetség, a Borsod Volán, valamint a Fogyatékkal Élő Emberek Társadalmi Szervezeteinek Regionális Szövetsége is.

Az éves beszámoló ülést megtisztelte jelenlétével Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke is.

Kovács Béla r. ezredes főkapitány-helyettes, rendészeti igazgató az MBB elnöke, Lasztóczi Péter r. alezredes, az MBB korábbi ügyvezetője, Pitkó László r. alezredes, a B-A-Z. MRFK Közlekedésrendészeti Osztály Vezetője, az MBB ügyvezető elnöke, valamint Dr. Lovassyné Németh Mária r. alezredes, az MBB titkára adtak tájékoztatást az elmúlt év főbb baleseti mutatóiról.

A tájékoztató során elhangzott: a járműforgalom szinte folyamatos emelkedése ellenére a megye közútjain az eltelt csaknem félszáz évben (1963 óta!) 2011. évben történt a legkevesebb személyi sérüléssel járó baleset. A „baleseti-csúcs”-nak számító 2005. év óta a baleseti mutatók ugyanis – a bevezetett intézkedéseknek köszönhetően – folyamatos csökkenést mutatnak. A kedvező tendencia ellenére a szakembereknek jócskán akad még tennivalójuk, mivel Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a tavalyi évben 749 balesetben még így is 34-en vesztették életüket.

A tájékoztatón az előadók megemlítették: a közutak három fő „gyilkosának” a sebességtúllépés, az ittas járművezetés és biztonsági öv használatának elmulasztása számít.

A tervekről szólva Kovács r. ezredes kiemelte: nyugat európai mintára a megye „baleseti gócpontjainak számító”, veszélyeztetett útszakaszokon a hatóságok un. sebességmérő zónákat alakítanak ki, melyet figyelemfelhívó tábla is jelöl majd. Ezáltal kívánnák a kritikusnak mondott útszakaszok baleseti mutatóit minimálisra redukálni.

Az ülésen elhangzott még: számos, a baleset-megelőzést szolgáló kezdeményezést indítottak útjára közös erőfeszítéssel az MBB tagjai, melyek sikere közös érdekünk és felelősségünk!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság tájékoztatása alapján: MRFK. Kommunikációs Iroda.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek