2022. 08. 9. kedd

Emőd
1 EUR 394 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Szijjártó: A nemzeti energiastratégiák meghatározását nemzeti hatáskörben kell tartani

Szijjártó: A nemzeti energiastratégiák meghatározását nemzeti hatáskörben kell tartani

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:
A nemzeti energiastratégiák meghatározását nemzeti hatáskörben kell tartani – értett egyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Philip Hammond brit külügyminiszterrel csütörtökön Pozsonyban tartott kétoldalú találkozóján.

A megbeszélést a visegrádi négyek, valamint a Nyugat-Balkán országainak Pozsonyban tartandó külügyminiszteri találkozója előtt folytatták. Szijjártó Péter kulcsfontosságú energiapolitikai kérdésekről tárgyalt a szlovák diplomácia meghívása alapján Pozsonyban tartózkodó Philip Hammonddal.
Az egyeztetésről – amelynek fő témái a nemzeti energiastratégiák, az energiafüggőség csökkentése és azon belül az észak-déli gázfolyosó voltak – Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta: kiderült, hogy Magyarország és Nagy Britannia nagyon sok területen közös álláspontot képvisel. Ezek közül kiemelte: egyetértettek abban, hogy Európának csökkentenie kell (külső) energiafüggőségét és abban is, hogy a nemzeti energiastratégiák meghatározását nemzeti hatáskörben kell tartani.
“Az Európai Unió akkor tud erős lenni a jövőben, ha azt erős tagállomok alkotják” – szögezte le Szijjártó Péter. Elmondta: Philip Hammonddal egyetértettek abban is, hogy a nukleáris energiát “egyenjogúság illeti meg” az energiaforrások között. Hozzátette: brit tárgyalópartnerével összhang van abban is, hogy az EU-nak nyitottnak kell lennie a világ gyorsan fejlődő régióival való együttműködésre, hogy a korábban elveszített versenyképessége jelentős részét vissza tudja szerezni.
A magyar diplomácia vezetője az energiafüggőség lazításának céljával kapcsolatban tájékoztatta a brit külügyminisztert arról, hogy Közép-Európa országainak ez különösképpen érdeke, ezen belül pedig nagyon fontos az észak-déli gázfolyosó létrehozása. Az, hogy ezen országok gázvezetékeit minél előbb össze tudják kötni és mind északról, mind délről LNG-terminálokon (cseppfolyósított földgázszállítmányok fogadására kialakítandó állomásokon) keresztül érkezhessen a gáz ebbe a rendszerbe – fejtette ki Szijjártó Péter.
Szijjártó Péter pozsonyi látogatása további részében Lubomír Vázny szlovák gazdasági miniszterrel is találkozik, majd megnyit egy üzletközpontot Magyarország pozsonyi nagykövetségének egyik épületében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Dugig volt az autó cigivel
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai közúti ellenőrzésen 3600 doboz adózatlan cigarettát találtak. A pénzügyőrök Tiszaszalkánál egy gyanú…
Dohány és fű
A miskolci rendőrök egy autót állítottak meg és ellenőriztek, melynek során kábítószer birtoklás gyanúja miatt egy személyt fogtak el, illetve egy más…

További cikkek