2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

„SuliMoped” program

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság öt megyére kiterjesztett programja borsodi képzésének Mezőkövesd adott otthont.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a 2012/2013-as tanében 5 megyében (Békés, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest) kísérleti jelleggel indította el a „SuliMoped” elnevezésű programot.

A kezdeményezés sikerét követően a belügyminiszter a 2013/2014-es tanévre a képzés országos végrehajtását rendelte el.

A program célja, hogy általános iskola 8. osztályos, hátrányos helyzetű diákok az ORFK-OBB finanszírozása mellett, ingyenes képzés keretein belül segédmotor-kerékpár – AM kategóriára – vezetői engedélyt szerezhessenek.

Ebben a tanévben megyénkben a program végrehajtásának helyszíne Mezőkövesd volt, „bázisiskolaként”  a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Egységes Pedagógiai Szakszolgálatra  esett a választás. Az intézményhez tartozó tagiskolák is részesei lettek a programnak, és lehetőségük volt a programba történő jelentkezésre (Bárdos Lajos, Mező Ferenc és Szent Imre Általános Tagiskolák). A jelentkezéskor a hátrányos helyzetű gyerekeken kívül helyet kaptak a programban a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező diákok is, ezzel késztetve jobb teljesítményre a gyengébben teljesítő tanulókat.

A SuliMoped program első lépéseként a programra jelentkező gyermeket előzetesen a pedagógusok, a rendőrség és a Safety-Hungary Vezetéstechnikai Centrum munkatársai közösen választották ki. A választásban a szakemberek figyelembe vették a gyermekek szociális rászorultságát, tanulmányi eredményét, kerékpár tudását, KRESZ ismeretét, motorozáshoz szükséges gyakorlati képességeit (szimulátoron elvégzendő feladat). Az előszűrésen 101 fő, a programra nyitott, nyolcadik osztályos tanuló vett részt, akik közül a programban való részvételre 35 főt választottak ki, akikkel ezt követően elindult a KRESZ elméleti képzés, 2014. január 06-án. Az elméleti képzés 28 diák számára eredményes vizsgával zárult, amit követően ez a 28 fiatal sikeresen teljesítette az összes vizsgakövetelményt. A program zárásaként a diákok 2014. június 18-án, a tanévzáró ünnepségen kapták meg életük első vezetői engedélyét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek