2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

„Roki-kártyával” parkolt a fitness klub előtt


A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány használatának feltételeivel sokan nincsenek tisztában. A jogosulatlan kártyahasználat minden esetben büntetőeljárást von maga után.

A napokban például egy BMW típusú személygépkocsi tulajdonos parkolt az egyik miskolci fitness klub előtt mozgáskorlátozottak számára kiállított parkoló kártyával. A rendőri ellenőrzés során a 43 éves sofőr többek között elmondta, hogy az okmányt édesanyja nevére állították ki, azonban amíg ő edzett felmenője elment meglátogatni egyik rokonukat. Rövid idő alatt kiderült, hogy a férfi által elmondottak nem állják meg a helyüket, ezért a Miskolci Rendőrkapitányságra előállított sofőrrel szemben a hatóság közokirat hamisítás miatt indított eljárást.

Kártyaszabály:

A KRESZ-ben előírtak alapján a mozgáskorlátozott személyt szállító jármű, amennyiben nincs ellátva a törvényben előírt egyéb jelzéssel, csak akkor várakozhat, parkolhat az igazolvánnyal, ha a jármű vezetője a járműnél marad, és igazolni tudja, hogy a mozgáskorlátozott személyre vár.
Az igazolványra jogosulttal szemben is indulhat eljárás visszaélés okirattal bűncselekménye miatt, amennyiben önként átadja jogosulatlan használatra, a nevére kiállított passzust. Ebben az esetben a hatóság kezdeményezi a parkolási igazolvány visszavonását is.
Fontos tehát tudni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállításakor lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem a jogosultat szállítja, bűncselekményt követ el, amit a Büntető Törvénykönyv akár 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával rendeli büntetni.
A mozgáskorlátozottak számára kiállított kártyával való parkolás jogosságát a közterület felügyelők is ellenőrizhetik. A jogosulatlan használat miatt visszatartott igazolvány tekintetében ezt követően a jegyző dönt.

Információs háttér:

A Miskolci Rendőrkapitányság és a Régió Park Kft. 2008. április 09-én kötött együttműködési megállapodást, annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a város parkolási rendjének biztosítása, a szabálytalanságok kiszűrése érdekében.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek