2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

„Roki-kártyával” parkolt a fitness klub előtt


A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgáskorlátozottaknak kiadott parkolási igazolvány használatának feltételeivel sokan nincsenek tisztában. A jogosulatlan kártyahasználat minden esetben büntetőeljárást von maga után.

A napokban például egy BMW típusú személygépkocsi tulajdonos parkolt az egyik miskolci fitness klub előtt mozgáskorlátozottak számára kiállított parkoló kártyával. A rendőri ellenőrzés során a 43 éves sofőr többek között elmondta, hogy az okmányt édesanyja nevére állították ki, azonban amíg ő edzett felmenője elment meglátogatni egyik rokonukat. Rövid idő alatt kiderült, hogy a férfi által elmondottak nem állják meg a helyüket, ezért a Miskolci Rendőrkapitányságra előállított sofőrrel szemben a hatóság közokirat hamisítás miatt indított eljárást.

Kártyaszabály:

A KRESZ-ben előírtak alapján a mozgáskorlátozott személyt szállító jármű, amennyiben nincs ellátva a törvényben előírt egyéb jelzéssel, csak akkor várakozhat, parkolhat az igazolvánnyal, ha a jármű vezetője a járműnél marad, és igazolni tudja, hogy a mozgáskorlátozott személyre vár.
Az igazolványra jogosulttal szemben is indulhat eljárás visszaélés okirattal bűncselekménye miatt, amennyiben önként átadja jogosulatlan használatra, a nevére kiállított passzust. Ebben az esetben a hatóság kezdeményezi a parkolási igazolvány visszavonását is.
Fontos tehát tudni, hogy a kiállított érvényes igazolványokat kizárólag a jogosult szállításakor lehet felhasználni. Amennyiben a sofőr nem a jogosultat szállítja, bűncselekményt követ el, amit a Büntető Törvénykönyv akár 3 évig terjedő szabadságvesztés kiszabásával rendeli büntetni.
A mozgáskorlátozottak számára kiállított kártyával való parkolás jogosságát a közterület felügyelők is ellenőrizhetik. A jogosulatlan használat miatt visszatartott igazolvány tekintetében ezt követően a jegyző dönt.

Információs háttér:

A Miskolci Rendőrkapitányság és a Régió Park Kft. 2008. április 09-én kötött együttműködési megállapodást, annak érdekében, hogy közösen lépjenek fel a város parkolási rendjének biztosítása, a szabálytalanságok kiszűrése érdekében.

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…