2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Rendőrbecsület

A rendőröknek szolgálatuk ellátása során a verbális agressziót is tűrniük kell, van azonban egy határ, amin túl a becsületsértés a Büntető Törvénykönyv jogszabályaiba ütközik. Az utóbbi időszakban a Sárospataki Rendőrkapitányság két olyan esetben indított eljárást, amikor a rendőröket szolgálatuk ellátása közben becsmérlő szavakkal illették.

Rettenetes szülő, megrettent gyerekek

Sárazsadányba kértek a legutóbb rendőri intézkedést, mivel egy ittas férfi fenyegette családtagjait. A helyszínre kiérkező rendőröket két megrettent gyermek engedte be az ingatlanba. A férfi a felszólítás ellenére sem akarta abbahagyni agresszív viselkedését, sőt a járőrökkel szemben is fenyegetően lépett fel, s közben becsmérlő szavakkal illette őket. A családapát végül előállították a Sárospataki Rendőrkapitányságra és vele szemben becsületsértés vétsége miatt indítottak eljárást. A hatóság gyorsított eljárás keretében állította az elkövetőt bíróság elé. A taláros testület 238 000 forint pénzbírságot szabott ki a terhelttel szemben.


Trágár ügyfél

A közelmúltban egy helyi közintézményben kellett intézkedniük a Sárospataki Rendőrkapitányság munkatársainak. Egy ittas férfi ugyanis agresszíven lépett fel az ott dolgozókkal szemben. A rendőri felszólítás ellenére sem hagyott fel intenzív és másokat megbotránkoztató viselkedésével, illetve azt megspékelte a járőrök minősíthetetlen szidalmazásával. Az ittas férfit végül előállították a rendőrségre, ahol garázdaság szabálysértés, és becsületsértés vétsége miatt indított ellene eljárást. A Sátoraljaújhelyi Városi Bíróság a garázdaság miatt 30 000 forint, míg a becsületsértés miatt 250 000 forint pénzbüntetést szabott ki.

Mit tegyen, ha rendőrségi akció részese lesz?

A rendőrség alapfeladata a közbiztonság és közrend védelme. Az intézkedések során az a leghelyesebb magatartás, ha az állampolgár végrehajtja a rendőrök utasításait, és semmiképpen sem akadályozza őket. Figyelem! A rendőrnek joga és kötelessége az intézkedést akadályozó személlyel szemben fellépni, súlyosabb esetben kényszerítő eszközt használhat, vagy személyi szabadságot korlátozó intézkedést is alkalmazhat.

Információs háttér:

Büntető Törvénykönyv – Becsületsértés: „Aki a mással szemben a sértett munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével vagy közérdekű tevékenységével összefüggésben, és/vagynagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ, vagy egyéb ilyen cselekményt követ el, vétség miatt közérdekű munkával, pénzbüntetéssel, vagy egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A Sárospataki Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek