2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
Pláza kommandó - Ifjúságvédelmi őrjárat Miskolcon

Pláza kommandó – Ifjúságvédelmi őrjárat Miskolcon

Pláza kommandó - Ifjúságvédelmi őrjárat MiskolconA csellengő fiatalokra, az áldozattá válás elkerülésére és többek között a bűnmegelőzésre koncentrál újra az induló Ifjúságvédelmi őrjárat Miskolcon.

/illusztráció/

Az iskolai hiányzások vizsgálatánál kiderült, hogy a gyerekek a nagyobb bevásárlóközpontokban, különböző szórakozóhelyeken egyedül vagy csoportokban töltik el – iskola helyett – az idejüket. Ezen körülmények megnövelik annak az esélyét, hogy a fiatalkorúak bűncselekmények áldozataivá váljanak, illetve ők maguk kövessék el azokat.

Az Ifjúságvédelmi őrjárat célja: a gyermekvédelmi jelzőrendszer aktivizálása, információ szolgáltatása az oktatási intézményeknek, hogy a gyermek-, és fiatalkorúak hol tartózkodnak iskolaidőben. Továbbá a bűnmegelőzés, illetve az egészségkárosító szerek fogyasztásának, koldulásnak, bűncselekmények elkövetésének, áldozattá válásának a megelőzése, megakadályozása.

A csavargás, áruházakban, közterületeken történő bandázás olyan viselkedési formák, amelyek magukban hordozzák a kriminalizálódás veszélyét. Az iskolakerülés rendszeressé válása súlyosan veszélyezteti a gyermek értelmi, érzelmi fejlődését, így a probléma kezelése mindenképp szükséges.

Az Ifjúságvédelmi őrjárat során a rendőrök felírják az érintett fiatalok adatait, amelyeket megküldenek az illetékes tanintézménynek, ahol kivizsgálhatják a hiányzás okát. Bizonyított mulasztás esetén az iskola feladata, hogy felhívja a szülők figyelmét a gyermek iskolakerülésére. A portyázásokon a szakemberek többek között figyelemmel kísérik azt is, hogy a 18 év alatti fiatalokat kiszolgálják-e szenvedélykeltő legális drogokkal (dohányáru, szeszes ital).

A szolgálatellátás elsősorban a családsegítő szolgálat jogosultságaira épít, a rendőri jelenlét az igazoltatás és adatkezelés szempontjából fontos. Az őrjárat tagjai végigjárják főleg a délelőtti órákban azokat a helyeket, ahol esély lehet arra, hogy iskolakerülő, esetleg intézetből szökött fiatalt találnak. Ilyenek például autóbusz-, vasútállomások, játék gépekkel ellátott italkimérések, üzletközpontok.

Az Ifjúságvédelmi Őrjárat céljait segíti, hogy a családsegítő szolgálatnak együttműködési megállapodása van szinte valamennyi miskolci közoktatási intézménnyel, így az iskolai hiányzások szinte azonnal ellenőrizhetőek. Az iskola időn túli ellenőrzési tevékenység során észlelt hiányosságok, szabálytalanságok tekintetében a szolgálatnak joga van intézkedést kezdeményezni, illetve jelzéssel élni a gyámhatóság és a szülő felé.

 

Az őrjárat havonta 5 munkanapon indul útnak, biztosítva ezzel a folyamatos jelenlétet.

Az első akció februárban volt, amely során 113 fiatalt „ellenőriztek”. Közülük 78-an csak „lógtak” az iskolából, 39-en dohányoztak, 4-en szeszes italt fogyasztottak, egy-egy fiatallal szemben, pedig koldulás, és intézeti szökés miatt intézkedtek.

 

Médiaháttér:

Az Ifjúságvédelmi őrjárat március 16-án 8.00-12.00 óra között újra indul. Amennyiben a sajtó képviselői az akcióhoz a helyszínen csatlakozni kívánnak 9.00 órakor a Miskolc Plázában, 10.00 órakor a Szinvaparkban megtehetik.

 

Információs háttér:

Az Ifjúságvédelmi őrjáratban résztvevő szervezetek: A Miskolci Családsegítő Szolgálat Regionális Módszertani Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Megyei Módszertani Központ, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr- Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-magyarországi Regionális Felügyelősége Miskolci Kirendeltsége.

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…