2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Pláza kommandó - Ifjúságvédelmi őrjárat Miskolcon

Pláza kommandó – Ifjúságvédelmi őrjárat Miskolcon

Pláza kommandó - Ifjúságvédelmi őrjárat MiskolconA csellengő fiatalokra, az áldozattá válás elkerülésére és többek között a bűnmegelőzésre koncentrál újra az induló Ifjúságvédelmi őrjárat Miskolcon.

/illusztráció/

Az iskolai hiányzások vizsgálatánál kiderült, hogy a gyerekek a nagyobb bevásárlóközpontokban, különböző szórakozóhelyeken egyedül vagy csoportokban töltik el – iskola helyett – az idejüket. Ezen körülmények megnövelik annak az esélyét, hogy a fiatalkorúak bűncselekmények áldozataivá váljanak, illetve ők maguk kövessék el azokat.

Az Ifjúságvédelmi őrjárat célja: a gyermekvédelmi jelzőrendszer aktivizálása, információ szolgáltatása az oktatási intézményeknek, hogy a gyermek-, és fiatalkorúak hol tartózkodnak iskolaidőben. Továbbá a bűnmegelőzés, illetve az egészségkárosító szerek fogyasztásának, koldulásnak, bűncselekmények elkövetésének, áldozattá válásának a megelőzése, megakadályozása.

A csavargás, áruházakban, közterületeken történő bandázás olyan viselkedési formák, amelyek magukban hordozzák a kriminalizálódás veszélyét. Az iskolakerülés rendszeressé válása súlyosan veszélyezteti a gyermek értelmi, érzelmi fejlődését, így a probléma kezelése mindenképp szükséges.

Az Ifjúságvédelmi őrjárat során a rendőrök felírják az érintett fiatalok adatait, amelyeket megküldenek az illetékes tanintézménynek, ahol kivizsgálhatják a hiányzás okát. Bizonyított mulasztás esetén az iskola feladata, hogy felhívja a szülők figyelmét a gyermek iskolakerülésére. A portyázásokon a szakemberek többek között figyelemmel kísérik azt is, hogy a 18 év alatti fiatalokat kiszolgálják-e szenvedélykeltő legális drogokkal (dohányáru, szeszes ital).

A szolgálatellátás elsősorban a családsegítő szolgálat jogosultságaira épít, a rendőri jelenlét az igazoltatás és adatkezelés szempontjából fontos. Az őrjárat tagjai végigjárják főleg a délelőtti órákban azokat a helyeket, ahol esély lehet arra, hogy iskolakerülő, esetleg intézetből szökött fiatalt találnak. Ilyenek például autóbusz-, vasútállomások, játék gépekkel ellátott italkimérések, üzletközpontok.

Az Ifjúságvédelmi Őrjárat céljait segíti, hogy a családsegítő szolgálatnak együttműködési megállapodása van szinte valamennyi miskolci közoktatási intézménnyel, így az iskolai hiányzások szinte azonnal ellenőrizhetőek. Az iskola időn túli ellenőrzési tevékenység során észlelt hiányosságok, szabálytalanságok tekintetében a szolgálatnak joga van intézkedést kezdeményezni, illetve jelzéssel élni a gyámhatóság és a szülő felé.

 

Az őrjárat havonta 5 munkanapon indul útnak, biztosítva ezzel a folyamatos jelenlétet.

Az első akció februárban volt, amely során 113 fiatalt „ellenőriztek”. Közülük 78-an csak „lógtak” az iskolából, 39-en dohányoztak, 4-en szeszes italt fogyasztottak, egy-egy fiatallal szemben, pedig koldulás, és intézeti szökés miatt intézkedtek.

 

Médiaháttér:

Az Ifjúságvédelmi őrjárat március 16-án 8.00-12.00 óra között újra indul. Amennyiben a sajtó képviselői az akcióhoz a helyszínen csatlakozni kívánnak 9.00 órakor a Miskolc Plázában, 10.00 órakor a Szinvaparkban megtehetik.

 

Információs háttér:

Az Ifjúságvédelmi őrjáratban résztvevő szervezetek: A Miskolci Családsegítő Szolgálat Regionális Módszertani Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Megyei Módszertani Központ, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr- Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya, a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-magyarországi Regionális Felügyelősége Miskolci Kirendeltsége.

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…