2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
Iskolapéldák – a tanulók és a tanárok biztonságáért!

Iskolapéldák – a tanulók és a tanárok biztonságáért!

Iskolapéldák – a tanulók és a tanárok biztonságáért!Az utóbbi időben egymás után érkeztek bejelentések különböző bűncselekményekről, amelyeket tanulók vagy tanárok sérelmére követtek el tanintézményekben.

 

 

 

 

/A fotó illusztráció/

 

Vélt sérelem valós pofon

A napokban egy miskolci általános iskolában tanuló diákot bántalmazott egy másik szülő. A haragos édesanya a fiát korábban ért vélt sérelem miatt ütötte meg a 10 éves kisfiút. A Miskolci Rendőrkapitányság védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személy ellen elkövetett könnyű testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a miskolci nővel szemben.

A Büntető Törvénykönyv szerint, „ha a testi sértést aljas indokból vagy célból, továbbá, ha védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személlyel szemben követik el, a büntetés bűntett miatt könnyű testi sértés esetén három évig, súlyos testi sértés esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés”.

 

Tanulózsaroló

Szintén a napokban érkezett bejelentés szerint Miskolc egyik általános iskolájában egy fiatalkorú diák huzamosabb ideje félelemben tartotta társait. Az elsődleges információk szerint a gyanúsított verés kilátásba helyezésével arra kényszerítette az iskolában tanuló diákokat, hogy számára pénzt adjanak át. A Miskolci Rendőrkapitányság zsarolás büntette miatt indított eljárást az ügyben a fiúval szemben.

 

A tanulók és a tanárok biztonságáért!

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülők, a tanárok és a diákok napról napra szembesülnek az antiszociális viselkedés, a deviancia, az agresszió, az ellenségeskedés, a gyanakvás, a norma- és szabályszegés legkülönbözőbb formáival és ezek hatásával. A súlyosabb esetek egyre jobban próbára teszik a pedagógusok, a szülők és a tanulók problémaérzékenységét, cselekvőképességét, türelmét, önuralmát. Az iskolai erőszak növekedése nemcsak a tanulók, a tanárok munkájára, kapcsolatára, hanem a szülőknek a tanárokhoz, az iskolához való viszonyára is jelentős hatással van.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a jogszabály adta lehetőségeken túlmenően az alábbi gyakorlati tanácsokat ajánlja az intézmények figyelmébe:

● A helyi önkormányzattal – mint fenntartóval – közösen meg kell teremteni azt a lehetőséget, hogy az oktatási intézmények létesítsenek portaszolgálatot annak megakadályozása érdekében, hogy illetéktelenek ne zavarhassák meg a tanítást.

● A hatályos jogszabályok figyelembevételével biztonsági kamera elhelyezését javasolják.

● Tudatosítani a tanulókkal és a szülőkkel, hogy a problémás kérdésekben csak a megadott fogadóórán, illetve az iskola által kijelölt időpontban lehet beszélni az érintett pedagógussal.

● Az iskolába történő belépéssel kapcsolatos információkat minél szélesebb körben tegyék közzé (hirdetmények kihelyezése az intézmény bejáratain, önkormányzati épületekben, orvosi rendelőben, boltokban, helyi televízióban, hangosbemondóban, stb.).

● Szülői, tanuló észrevételekről, panaszokról készítsenek írásos emlékeztetőt, jegyzőkönyvet, melyet az érintettek aláírnak. Ezek a későbbiekben lehetőséget biztosíthatnak hathatós gyermekvédelmi, gyámügyi intézkedések megtételére.

● Amennyiben megoldható a tanulókkal, szülőkkel történő megbeszéléseken a pedagógus ne egyedül vegyen részt. Ajánlott a gyermek-és ifjúságvédelmi felelős jelenléte.

● A diákok iskolai, tanórai fegyelmezetlenségéről azonnal tájékoztassák a szülőt, kezdeményezzenek megbeszélést.

 

A rendőrség reméli, hogy a vázolt lehetőségek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a különböző formákban megnyilvánuló erőszak minél kevesebb problémát okozzon az oktatási intézményekben.

 

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Motorozás határok nélkül
Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében. Ezúttal e…

További cikkek