2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Folytatódik a rákellenes küzdelem

Folytatódik a rákellenes küzdelem

Folytatódik a rákellenes küzdelem A Magyar Rákellenes Liga élén néhány hónapja új elnök áll. Simon Tamás professzor szakértelmével, lelkesedésével és elhivatottságával évtizedek óta szolgálja a hazai rákellenes küzdelmet. Fő célja megváltoztatni a rákkal kapcsolatos hazai közgondolkodást, és fittebb életmódra ösztönözni mindenkit.

Amikor 2009. szeptemberében Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke nem jelöltette magát újra a vezetői posztra, a rákellenes küzdelemben élenjáró szervezet közgyűlése dr. Simon Tamás nyugdíjazott egyetemi tanárnak szavazott bizalmat. Az elnök asszony nyugodt szívvel adta át a stafétát utódjának, aki már az idén 20 éves Liga megalapításánál is bábáskodott. Az új elnök irányításával a szervezet folytatja széleskörű rákellenes tevékenységét.

Dr. Simon Tamás egyetemi tanár, professzor emeritus először orvos szülei révén került kapcsolatba a gyógyítással. Az érettségit követően mégsem vezetett egyenesen az útja az orvosi egyetemre. Szülei tanácsára előbb vegyész technikusként dolgozott, csak később érezte a hívást, hogy ő is kövesse a családi hagyományt. A kandidátusi címet szerzett Simon doktor azóta több, mint ötven évet töltött az orvosi pályán, amelyből három évtizedet a betegségek, így köztük a daganatok megelőzésének szentelt. Egyetemisták és középiskolások részére kiadványok létrehozásában tevékenykedett. Részt vett a pedagógusok és védőnők képzésében. Országos szinten ifjúsági pályázatok elindítója, a férfiak egészsége érdekében létrejött program kidolgozója és képviselője.

– Az egyetemen már medikusként is az egészségügyi szervezés tanszéken (most társadalom orvostan) tevékenykedtem, ezen a területen szereztem meg első szakvizsgámat, majd emellett gyermek kardiológiára specializálódtam. Érdeklődésem előterében mindig is a megelőzés és az egészségnevelés állt – vázolja pályafutását a Liga elnöke, aki az Egészségnevelés című kiadvány felelős szerkesztőjeként, országszerte terjesztett dohányzás- és drogellenes plakátok szerzőjeként és a Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság elnökeként figyelemfelkeltő szlogenekkel is igyekezett bevinni a köztudatba a tudatosan életmód fontosságát.

Az emberek általában a materiális dolgokat fogadják el értékként, ilyen például a ház, az autó vagy a pénz. Egészségünk is vagyon, amellyel tudnunk kell okosan gazdálkodni, hiszen boldogulásunk jóllétünk függvénye. Megőrzése ma már mindenkitől tudatos hozzáállást kíván, ehhez azonban megfelelő ismeretekre van szükségünk. A professzor több évtizedes tapasztalattal a háta mögött vallja, hogy a családok mellett az óvoda, iskola az, ahol minderre meg lehet már a legkisebbeket is tanítani.

– A rosszindulatú daganatos betegségeket jórészt külső tényezők okozzák, amelyek azonban idejében kiküszöbölhetők, így csökkenthető a kialakulás kockázata. Felelősek vagyunk saját fittségünkért. 12 pontban foglaltuk össze azokat az alapelveket, amelyek betartásával a lehető legtöbbet tehetünk saját magunkért. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás nem elhanyagolható a kiegyensúlyozott szexualitás, a stresszkezelés technikájának elsajátítása, a mértékletes alkoholfogyasztás, a dohányzás elkerülése, az időben orvoshoz fordulás, a személyi higiéne betartása, a drogtagadás, a balesetmegelőzés, az egészségüggyel együttműködés és a környezetünk tisztelete is. – magyarázza.

Legújabb pozíciójával kapcsolatosan dr. Simon Tamás azt ígéri, hogy Liga folytatja eddigi rákellenes küzdelmét és a továbbiakban is azon lesz, hogy megtaláljon minden módszert a betegség elkerülésére, korai felismerésére és gyógyításának segítésére. 2010-ben világszinten különös figyelmet kapnak a gyermekkori daganatos betegségek és az ellenük való küzdelem.

– Előbb-utóbb mindenki meghal, de nem közömbös, mikor és hogyan. Sokak gyógyulása függ attól, hogy a betegséget idejében felfedezik-e, ezért érdemes megismerni az önvizsgálatok helyes módját, a figyelmeztető jeleket, amelyek hátterében daganatos betegség állhat. Egyre több olyan szűrővizsgálat érhető el, amelyekkel a rák a korai, még gyógyítható stádiumban felismerhető – bíztatja az érintetteket a Liga vezetője. – A rákról kialakult képet szeretnénk megváltoztatni a közfelfogásban. Manapság három rákos megbetegedés közül egy elkerülhető, egy meggyógyítható és a harmadik érintett is sokkal tovább marad közöttünk, ha ismerjük és betartjuk az egészséges életmód szabályait. Míg régebben a leukémia elvitt egy kisgyermeket hetek, hónapok alatt, manapság nagy örömmel látok olyan apróságokat, akiknek olyan édesanya adott életet, aki maga is túlélő és már régen kigyógyult a gyermekkori betegségéből!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…