2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Figyelem! Sárfelhordás veszélye!

Csapadékos időjárási körülmények között, főként a vidéki, mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken, a földutak és az aszfaltozott, betonozott utak kereszteződésének közelében, építkezések környezetében megnő a sárfelhordás kockázata, amely fokozott veszélyt jelent a közúti közlekedés résztvevőire. A földútról aszfaltozott, betonozott útra történő kihajtás előtt távolítsák el a járművükön található olyan szennyeződéseket, amelyek később az útra rakódhatnak és veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát! A közlekedésbiztonság érdekében fokozott körültekintéssel közlekedjenek a sárfelhordásból származó szennyeződéssel érintett útszakaszokon!

Az úttesten lévő sárfelhordást fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítsék meg, felkészülve arra, hogy a sáros, csúszós szakaszt – szükség esetén – ki tudják kerülni. Nagyobb követési távolság tartásával, előrelátóbb vezetéssel időben észlelhető a lehetséges veszélyhelyzet.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 7. §-a szerint:

„(1) A közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad.

(2) Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közúti közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

(3) Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).”

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) ugyancsak meghatározza az utak igénybevételének feltételeit. A KRESZ 63. §-a szerint:

„(1) Aki a közutat vagy a közúti jelzést megrongálta, beszennyezte vagy a közútra a közlekedés biztonságát, zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat juttatott, köteles a keletkező veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

(2) Földútról szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti – el kell távolítani.”

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Közel kilencmillió forint a kár
Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat…

További cikkek