2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
Előzetesben az Avasi műemléki templom megrongálója

Előzetesben az Avasi műemléki templom megrongálója

Előzetesben az Avasi műemléki templom megrongálójaMiskolc műemléki értékei közé tartozó templomot rongáltak meg július végén. Az ajtó és zárfeszítés módszerével végrehajtott betöréses lopási kísérlet kudarcot vallott, azonban így is nagyban megrongálták a műemléki épület ajtaját és zárszerkezetét. A közelmúltban ezen ügyre kiterjedően is előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság egy miskolci illetőségű férfit.

A tetemes bűnlajstrommal rendelkező 27 éves miskolci H.A. ezidáig hét alkalommal volt büntetve lopás, hivatalos személy elleni erőszak és súlyos testi sértés miatt. A különböző vagyon elleni bűncselekményeket H.A. társaival együtt változóan, esetenként gyermekkorú személy felhasználásával követte el.

Az Avasi templomot bevenni szándékozó elkövető előzetes letartóztatásának elrendelésére a rendőrség további hét rendbeli kisebb értékre, valamint dolog elleni erőszakkal és egyéb módon elkövetett lopási cselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt tett előterjesztést.

Az elkövetők lopási cselekményüket főként házakba való besurranás módszerével hajtották végre, és az ott hirtelenjében fellelt különböző nagyságú készpénzzel egyéb értékekkel hamarjában tovaillantak.


Információs háttér

Ajánlások a betörések megelőzésére.

A betörések nagy részét a délelőtti órákban és éjszaka követik el. A védekezés legmegfelelőbb módja a mechanikai (zárak, rácsok) és elektronikus (riasztók) védelem együttes kialakítása.

A postaládákban felgyülemlett reklámújságok, szórólapok jelzésként szolgálnak a betörők számára, ezért tanácsos megkérni egy megbízható szomszédot, ismerőst, hogy naponta ürítse a postaládát.

Szintén ajánlott, ha naponta – főként az esti órákban – egy ismerős elmegy a lakásba, szellőztet, felkapcsolja a villanyokat, ezzel is jelezve, hogy a lakás nem üres. Ha van rá lehetőség, szereltessenek fel időzített kapcsolót, ami az előre beprogramozott időpontokban felkapcsolja a villanyt, bekapcsolja a televíziót, rádiót azt a látszatot keltve, hogy a lakók otthon tartózkodnak. Ha van üzenetrögzítő, ne mondják rá, hogy elutaznak.

 

Ajánlások a besurranásos lopások megelőzése érdekében:

A besurranásos lopásokat jellemzően éjszaka követik el, de természetesen nappal is előfordulnak, elsősorban családi házaknál és földszinti lakásoknál. Célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót pedig zárva tartani. Az értékeket ne hagyják elől, zárják el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba! Ha rajtakapnak egy besurranó tolvajt, a helyzetet mérlegelve gondolják át, hogy szembeszállnak-e vele. Ha az kockázatosnak ígérkezik, ne tegyék: adott esetben az is sokat segíthet a nyomozóhatóságnak ha a bejelentés mihamarabbi megtétele során a jó személy-, gépjármű- illetve menekülési útvonal leírást adnak az elkövető(k)ről a rendőrségnek.

 

Ajánlások a trükkös lopások megelőzése érdekében:

A trükkös lopások elkövetési módszerére jellemző, hogy az elkövető valamilyen ürüggyel bekérezkedik a lakásba, elvonja a házigazda figyelmét (pl. kér egy pohár vizet), illetve valamilyen módon megpróbálja eltávolítania szobából, majd összeszedi az értékeket, és sietősen távozik a lakásból.

Az álvíz- és gázóra leolvasók a „mérőkészülékek leolvasásának”, a szerelők a „házban tapasztalt rendellenességek” elhárításának ürügyén jutnak be a lakásba, ahonnan a sértett figyelmének elterelésével különféle értékeket tulajdonítanak el.

Az álügynökök különféle kedvezőnek tűnő üzletek felajánlásával bírják rá az idős embereket a lakásba való bejutásra, majd eltulajdonítják az értékeket.

 

Ajánlások a zseblopások megelőzése érdekében:

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon követik el. Javasolt, hogy nappalra időzítsék a bevásárlást, és a pénztárcájukat tartsák biztos helyen, soha ne a kosár vagy a táska tetején!

Kerüljék a túlzsúfolt helyeket, a táskájukat szorítsák magukhoz, a pénztárcájukat tegyék biztos helyre!

Bankkártyájukat soha ne tartsák a PIN kóddal együtt!

Ha mégis megtörtént a lopás, és észre is vették, ne szálljanak szembe a támadóval, mert általában többen vannak, és kiszámíthatatlanok a reakcióik! Hívjanak segítséget (járművezetőt, jegykezelőt, járókelőket, utastársakat) és mielőbb értesítsék a rendőrséget!

Ha az iratok mellett a lakáskulcsot is elvitték, sürgősen cseréltessék le a zárat, ha pedig a bankkártyájuk tűnt el, azt mihamarabb tiltassák le!

Elutazáskor fokozottan vigyázzanak, mert a pályaudvarokon és vonatokon jellemzőek a csomaglopások! Bőröndjeiket ne bízzák ismeretlenekre, használják inkább a csomagmegőrzőt! Le- és felszálláskor is ügyeljenek táskáikra, ne bízzák idegen emberekre! Lopás esetén értesítsék a jegykezelőt és a rendőrséget!

 

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Motorozás határok nélkül
Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében. Ezúttal e…

További cikkek