2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Csellengők – összefogással az intézetekből eltűnt gyermekekért
Csellengők – összefogással az intézetekből eltűnt gyermekekért

Csellengők – összefogással az intézetekből eltűnt gyermekekért

Csellengők  – összefogással az intézetekből eltűnt gyermekekértA mai napon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Elnöke, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Rendőr-főkapitánya együttműködési megállapodást írt alá a gyermekotthonokból engedély nélkül eltávozott kiskorúak körözésével, visszakísérésével kapcsolatos problémák megoldása érdekében. 

Az ünnepélyes aktusra a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Szász Termében, sajtótájékoztató keretében került sor.
 

Információs háttér:

Az utóbbi években a rendőri szerveknél folyamatosan emelkedik a gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, gyermekotthonból vagy más gondozási helyről engedély nélküli eltávozások miatt indított közigazgatási hatósági eljárások (eltűnés miatt kiadott körözések) száma. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a tavalyi évben bekövetkezett 1165 eltűnés 83,34 %-a (964 eset) intézetből történt, ebből 593 alkalommal a rendőrség találta meg az engedély nélkül távollévőket.

Ez jelentős személyi elfoglaltságot és anyagi terhet jelent mind a rendőrség mind a gyermekvédelmi intézmények számára. A rendőrség esetében járőröket, gépkocsikat von el a közterületekről, az intézményeknek pedig megfelelő számú gépkocsi hiányában sokszor megoldhatatlan feladatot jelent a szökött gyermekek visszaszállítása az intézménybe.

A problémák hatékony kezelése érdekében a felek jogszabályokban foglalt kötelezettségek teljesítésén túl a felmerült kérdések, problémák hatékony megoldásában egymás részére támogatást biztosítanak, a szakszerű  munkavégzés elősegítése céljából rendszeres egyeztetéseket tartanak.

A gyermekotthonokból engedély nélkül eltávozott kiskorúak ügyének rendezése tárgyában most megkötött együttműködési megállapodás országosan is úttörőnek, példaértékűnek mondható.

A B-A-Z.MRFK Bűnmegelőzési Osztály tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda.

Miskolc, 2009. július 03.

                                                                                        Tisztelettel:
                                     
                                                                        Dr. Gaskó Bertalan r. alezredes

                                                                                        irodavezető

 

 (B-A-Z. MRFK)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…
Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…

További cikkek