2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Bűnmegelőzés az időskorúak védelmében

Az időskorúak gyakran válnak bűncselekmények áldozataivá, ezért a rendőrség prevenciós tevékenységének egyik célcsoportja ez a korosztály.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság a hatékonyabb, közvetlenebb kapcsolatteremtés érdekében  hívta meg az illetékességi területükön lévő egyházak képviselőit egyeztető tárgyalásra. Az  egyházi vezetők nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, már a kapcsolatfelvétel során teljes támogatásukról biztosították a rendőrkapitányság képviselőit. Megállapodtak, hogy a kezdeményezést legoptimálisabban úgy tudnák kihasználni, ha a gyülekezeti együttlétek alkalmával szólítják meg a rendőrök az időseket.

Elsőként a Sajószentpéteri Rendőrőrs területéhez tartozó települések egyházközösségei közül keresett fel néhányat az őrsparancsnok és a közrendvédelmi csoportvezető. A találkozók alkalmával előadás, beszélgetések és szórólapok segítségével tájékoztatták az időseket az őket leginkább veszélyeztető bűncselekmény típusokra, elkövetői magatartásokra. A résztvevők minden esetben nagy örömmel vették a rendőrök jelenlétét. A találkozók alkalmával kérdéseket tettek fel, illetve megosztották tapasztalataikat és élményeiket.

A kedvező fogadtatást követően Kazincbarcikán, illetve a Sajókazai és Rudabányai Rendőrőrsök illetékességi területein is megkezdték a megelőzési programot a rendőrök.

 

Információs háttér:

Az országos rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények áldozatává válásának tekintetében különös figyelmet kell fordítani az időskorú állampolgárok védelmére, hiszen a bűnelkövetők gyakran kihasználják kiszolgáltatott helyzetüket, jóindulatukat és jóhiszeműségüket.
Az idős emberekre a legnagyobb veszélyt a vagyon elleni bűncselekmények jelentik, ezek közül is elsősorban a lopás (zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás), csalás, sikkasztás és rablás.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján

B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Gyilkos malacjárat
Megdöbbentő dologgal szembesültek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Békés vármegyében, amikor egy román furgonba…
126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…

További cikkek