2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Lejáratás folyik Edelény ellen az árvízi elszámolás ügyében?

Polgármesteri tájékoztató a vis maior ügyében

„Valótlanságot állított Tállai András belügyminisztériumi önkormányzati államtitkár, amikor egyik nyilatkozatában azt mondta, hogy Edelény nem tud elszámolni a tavaly májusi árvíz kapcsán 84 millió forint védekezési pénzzel.” Ezzel a kijelentéssel kezdődik az a tájékoztató, amelyet az elmúlt napokban adott ki a város lakossága számára Molnár Oszkár polgármester, -írja Edelény város honlapja. A tavaly májusi árvíz elleni védekezés 119 millió forintba került az önkormányzatnak. Az erről keletkezett számlákat, bizonylatokat a város benyújtotta a vis maior támogatásra.
Augusztus elején a Belügyminisztérium két ellenőre a helyszíni vizsgálatot követően azzal távozott Edelényből, hogy apró formai hibáktól eltekintve az igény rendben van. Mégis újabb és újabb vizsgálatok következtek. Végül is május után hét hónappal a Belügyminisztérium ellenőrzési főosztálya azt közölte az önkormányzattal, hogy 66 millió forintot ismernek el jogosnak. A különbözetet a város – végrehajtva a határozatot – visszautalta, jelezve egyúttal azonban, hogy arra továbbra is igényt tart, s amennyiben nem kapja meg, az ügyet bírósági útra tereli.
Molnár Oszkár tájékoztatója szerint koncepciózus eljárás áll a háttérben. Ezt támasztja alá megítélése szerint az, hogy a vis maior igény vizsgálata alatt a képviselő-testület pénzügyi bizottságának akkori elnökeként Baricska Jánosné folyamatosan kért ki és kapott dokumentációkat a polgármesteri hivataltól. Az illető az országgyűlési választáson a Molnár Oszkárral szemben a Fidesz jelöltjeként alulmaradt, majd a párt listájáról a parlamentbe jutott Daher Pierre személyi titkára. Tállai András nyilatkozata előtt a Daher Pierre által vezetett kórház nevén nyilvántartott telefonról küldtek szét figyelemfelhívásként számtalan sms-t a városban és a térségben „Nézétek m1 19 30 tallai andras oszkáról fontos küld továb” szöveggel.
A tisztánlátás végett az önkormányzat meg kívánja jelentetni honlapján a Belügyminisztériummal a vis maior támogatás ügyében keletkezett levélváltást. Mivel ehhez a tárca hozzájárulása is szükséges, ennek érdekében a polgármesteri hivatal levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek.
„Néhány napja valakik azt a hírt terjesztik, hogy Edelényt pénzügyileg el fogják lehetetleníteni. Az árvíz óta a hivatal munkatársai és jómagam azon fáradozunk, hogy Edelényt újjáépítsük. Erre biztatott minket Miniszterelnök Úr is június 4-i látogatása alkalmával. Sajnálatos, hogy a hatalmas katasztrófa óta néhányan minden erejüket és befolyásukat arra használják, hogy lehetetlen helyzetbe hozzák városunkat, gátolják annak újjáépítését és fejlesztését, ahelyett, hogy befolyásukat a város javára fordítanák” – zárja tájékoztatóját Molnár Oszkár polgármester.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek