2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Biztonságos közlekedés – Kötve, hiszem!

A biztonsági öv már fél évszázada óvja az autósokat és ezután is megteszi, ha használják.
A közelmúltban két olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt Borsod-Abaúj-Zemplén megye közútjain, melyekben a biztonsági öv használatának elmulasztása halálhoz vezetett. Valószínűsíthető, hogy a biztonsági öv használatával a baleseteket nem követte volna tragédia.

A közúti közlekedésben használt biztonsági eszközök fontosságáról tartott Miskolcon, 2014. március 6-án helyszíni sajtótájékoztatót a Pitkó László r. alezredes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

 

Az osztályvezető többek között elmondta, hogy a megye közútjain a rendőrök továbbra is fokozottan ellenőrzik a biztonsági öv és más passzív biztonsági eszközök használatát.

 

A KRESZ kötelezővé teszi a biztonsági öv gépjárművekbe történő beszerelését, valamint úgy rendelkezik, hogy olyan járműben, amelynek üléseit biztonsági övvel szerelték fel, az ülésen utazó személynek a biztonsági öv becsatolásával kell magát rögzíteni. A gépkocsiban utazó 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni.

 

A felmérések szerint a balesetek során övhasználattal 50-60 százalékkal javulhatnak egy esetleges ütközés esetén a túlélési esélyek, hiszen az autóból kirepülő emberek 75 százaléka életét veszti vagy súlyos sérüléseket szenved.

 

Biztonsági öv nélkül már 30 km/óra ütközési sebességnél is elszenvedhető halálos sérülés. A balesetek során a személyi sérülés mértékét döntően befolyásolja a biztonsági öv használata. A légzsák és a biztonsági öv együttes használatával a sérülések mértéke tovább csökkenhet!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek