2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Adventi intelmek, hogy biztonságban teljen az ünnep

A bevásárlás, a készülődés, az ünnepi forgatag a bűnelkövetőknek lehetőséget adhat, így kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre és ne adjanak esélyt a tolvajoknak! Az ünnepek alatt is fokozottan figyeljenek biztonságukra és értékeikre, fogadják meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.
A zseblopások legtöbbször zsúfolt helyeken történnek, ahol észrevétlenül, a tömegben rejtőzve tevékenykedhet az elkövető. Az élelmiszer áruházak, bevásárlóközpontok, üzletek és piacok lehetőséget adhatnak a lopásra.

Járműveikkel olyan helyen parkoljanak, ami forgalmas, vagyonvédelmi rendszerrel (kamerákkal) ellátott, őrzött. Győződjön meg róla, hogy a jármű be van zárva és nem maradtak az ülésen, műszerfalon értékek, (GPS, műszaki cikkek, pénz, bankkártya, személyes iratok, becsomagolt ajándékok) amik okot adhatnak a gépkocsiból történő lopásra. Gyermeket, élő állatot felügyelet nélkül ne hagyjon az autójában! Az indítókulcsot ne tegyék mások számára hozzáférhetővé!

Az ünnepi forgatagban pénztárcájukat, telefonjukat – más értékes dolgaikat – ne tegyék látható helyre, ne hagyják a táska, kosár tetején. A táskák zsebeit zárják be, fordítsák zsebbel befelé. Tartsák értékeiket rejtve, jól zárható – lehetőleg belső – zsebben. Értékeiket ne veszítsék szem elől, legyen látóterükben. Tömegközlekedési eszközön, a fel- és leszállások alkalmával fokozottan figyeljenek környezetükre, táskáikat szorítsák a testükhöz!

A bankkártyát és a PIN kódot ne tárolja egy helyen! A bankkártya használatakor ügyeljen rá, hogy senki ne láthassa a PIN kód beütését. A bankkártyát, mobiltelefont, pénzt és az igazolványokat szintén tárolják külön! Elvesztés, eltulajdonítás esetén a bankkártyát azonnal tiltsák le!

Az ünnepek közeledtével megszaporodhatnak a csalások is. Az elkövetők sok esetben adománygyűjtésre hivatkozva csalnak ki pénzt. Az adománykérések során kérjenek csekket, nézzenek utána a számlaszámnak, a szervezetnek, olvassanak utána interneten. A közösségi portálokon lévő felhívásokkal kapcsolatban legyenek gyanakvóak, hiszen nem tudhatják, hogy egy „profil” mögött valós vagy fiktív személy áll vagy sem! Az, hogy – ezekben a felhívásokban – a pénzük valóban egy megsegítendő családhoz vagy beteg gyerekhez kerül, nem lehetnek biztosak!

Idegen személyeket, adománygyűjtőket, házaló árusokat soha ne engedjenek be portájukra, házukba. A kerti kaput, ajtójukat zárják be. Ajtón, kerítésen keresztül beszéljenek az idegenekkel. Telefonon történő közvélemény kutatásoknál, felméréseknél legyenek gyanakvóak. Személyes adataikat, életükkel kapcsolatos információkat (egyedül él, mennyi a jövedelme, mikor van vagy nincs otthon, szokásai, érdeklődési köre, van-e vagyonvédelmi eszköze, kutyája stb.) soha ne árulják el senkinek!A nyereményjátékokkal vigyázzanak! Soha ne töltsenek fel vagy küldjenek pénzt a nyereményért cserébe.

Ha hosszabb ideig elmennek otthonról gondoskodjanak róla, hogy postaládájukat ürítsék, a redőnyüket ne engedjék le. Vagyonvédelmi eszközeiket használják. Olyan eszközt, ami tüzet okozhat kapcsolják ki, a gyertyákat soha ne hagyják égve ha elmennek otthonról.

Gyanúsnak vélt személyek esetén, valamint ha bűncselekményt észlelnek azonnal értesítsék a rendőrséget! Legyenek türelmesek egymással, közlekedjenek biztonságosan!

Vigyázzanak egymásra és értékeikre! Érjenek haza épségben!

További intelmeket találhat a www.bunmegelozes.eu honlapon.

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…
Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…