2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Adventi intelmek, hogy biztonságban teljen az ünnep

A bevásárlás, a készülődés, az ünnepi forgatag a bűnelkövetőknek lehetőséget adhat, így kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre és ne adjanak esélyt a tolvajoknak! Az ünnepek alatt is fokozottan figyeljenek biztonságukra és értékeikre, fogadják meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.
A zseblopások legtöbbször zsúfolt helyeken történnek, ahol észrevétlenül, a tömegben rejtőzve tevékenykedhet az elkövető. Az élelmiszer áruházak, bevásárlóközpontok, üzletek és piacok lehetőséget adhatnak a lopásra.

Járműveikkel olyan helyen parkoljanak, ami forgalmas, vagyonvédelmi rendszerrel (kamerákkal) ellátott, őrzött. Győződjön meg róla, hogy a jármű be van zárva és nem maradtak az ülésen, műszerfalon értékek, (GPS, műszaki cikkek, pénz, bankkártya, személyes iratok, becsomagolt ajándékok) amik okot adhatnak a gépkocsiból történő lopásra. Gyermeket, élő állatot felügyelet nélkül ne hagyjon az autójában! Az indítókulcsot ne tegyék mások számára hozzáférhetővé!

Az ünnepi forgatagban pénztárcájukat, telefonjukat – más értékes dolgaikat – ne tegyék látható helyre, ne hagyják a táska, kosár tetején. A táskák zsebeit zárják be, fordítsák zsebbel befelé. Tartsák értékeiket rejtve, jól zárható – lehetőleg belső – zsebben. Értékeiket ne veszítsék szem elől, legyen látóterükben. Tömegközlekedési eszközön, a fel- és leszállások alkalmával fokozottan figyeljenek környezetükre, táskáikat szorítsák a testükhöz!

A bankkártyát és a PIN kódot ne tárolja egy helyen! A bankkártya használatakor ügyeljen rá, hogy senki ne láthassa a PIN kód beütését. A bankkártyát, mobiltelefont, pénzt és az igazolványokat szintén tárolják külön! Elvesztés, eltulajdonítás esetén a bankkártyát azonnal tiltsák le!

Az ünnepek közeledtével megszaporodhatnak a csalások is. Az elkövetők sok esetben adománygyűjtésre hivatkozva csalnak ki pénzt. Az adománykérések során kérjenek csekket, nézzenek utána a számlaszámnak, a szervezetnek, olvassanak utána interneten. A közösségi portálokon lévő felhívásokkal kapcsolatban legyenek gyanakvóak, hiszen nem tudhatják, hogy egy „profil” mögött valós vagy fiktív személy áll vagy sem! Az, hogy – ezekben a felhívásokban – a pénzük valóban egy megsegítendő családhoz vagy beteg gyerekhez kerül, nem lehetnek biztosak!

Idegen személyeket, adománygyűjtőket, házaló árusokat soha ne engedjenek be portájukra, házukba. A kerti kaput, ajtójukat zárják be. Ajtón, kerítésen keresztül beszéljenek az idegenekkel. Telefonon történő közvélemény kutatásoknál, felméréseknél legyenek gyanakvóak. Személyes adataikat, életükkel kapcsolatos információkat (egyedül él, mennyi a jövedelme, mikor van vagy nincs otthon, szokásai, érdeklődési köre, van-e vagyonvédelmi eszköze, kutyája stb.) soha ne árulják el senkinek!A nyereményjátékokkal vigyázzanak! Soha ne töltsenek fel vagy küldjenek pénzt a nyereményért cserébe.

Ha hosszabb ideig elmennek otthonról gondoskodjanak róla, hogy postaládájukat ürítsék, a redőnyüket ne engedjék le. Vagyonvédelmi eszközeiket használják. Olyan eszközt, ami tüzet okozhat kapcsolják ki, a gyertyákat soha ne hagyják égve ha elmennek otthonról.

Gyanúsnak vélt személyek esetén, valamint ha bűncselekményt észlelnek azonnal értesítsék a rendőrséget! Legyenek türelmesek egymással, közlekedjenek biztonságosan!

Vigyázzanak egymásra és értékeikre! Érjenek haza épségben!

További intelmeket találhat a www.bunmegelozes.eu honlapon.

Kellemes ünnepeket kívánunk!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…
Bér helyett fém
Alig néhány óra alatt többen is belebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek ellenőrzésébe. Az adatbázisok alapjá…

További cikkek