2024. 05. 7. kedd

Gizella
1 EUR 389 HUF
1 GBP 453 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Hogyan gondozzuk megfelelően a caladium szobanövényt?

Hogyan gondozzuk megfelelően a caladium szobanövényt?

Napjainkban egyre több lakásban találkozhatunk caladiumokkal, amiket akár kertészetekben, akár barkácsüzletekben vagy éppen növényboltokban is beszerezhetünk. A színes, hatalmas kontrasztos levelekkel megáldott fajta, különleges levélalakjáról és textúrájáról híres: nem véletlen vonzó eleme a növénygyűjteményeknek.

Aki pedig állandó helyhiánnyal küzd, annak nincs is jobb választás, mint a caladium. A Tropical Home különleges növényei között több fajtájával is találkozhatunk, amelyek egytől egyig jól bírják a lakás melegét.

De vajon, hogyan kell megfelelően gondozni? Mire figyeljünk az igényeivel kapcsolatban? Most megnézzük közelebbről, hogy mit kell tudni erről a különleges, ámde kezdő kertészek számára is választható növényről.

A caladiumról röviden

A kontyvirágfélék családjába tartozó virágos fajta Közép- és Dél-Amerikában őshonos, így az árnyékos, szórt fényű, párás környezetben érzi magát a legjobban. A felfedezése óta számtalan hibridet alkottak meg, amik aztán bekerültek a mi kontinensünkre is.

A szobanövény igényei

Eredeti élőhelyén az aljnövényzetben él, itthon viszont a beltéren szoktuk tartani. Olyan helyre érdemes tenni, ahol bőven van számára fény, de nem éri közvetlenül erős napsugárzás, az ugyanis könnyen megégetheti a vékony leveleket. Amennyiben van rá lehetőség, rakjuk ki a szabadba, erkélyre, esetleg a kertbe, mert meg fogja hálálni. Amint 15 fok fölé emelkedik az éjszakai hőmérséklet, máris mehet a levegőre.

Természetesen nem probléma, ha ez nem oldható meg, hiszen lakásban is ugyanolyan szépen fog fejlődni, itt csak a fényre kell ügyelni. Ellenkező esetben a caladium vékony és hosszúkás levélszárat, kisebb leveleket fog hozni, ráadásul a színe sem lesz annyira mutatós.

A megfelelő fejlődéséhez nappal legalább 20-25 fokra van szüksége, amint tartósan 15 fok alá csökken a hőmérséklet, könnyen tönkremehet – akár a gumóval együtt. Ahhoz pedig, hogy jól érezze magát, sok vízzel kell öntözni, főleg a nyári időszakban. A kifejlett növény viszont nagyon érzékeny a túlöntözésre, így két locsolás között mindenképpen várjuk meg, amíg a közeg felső rétege kiszárad.

Egyéb fontos tudnivalók

Ha egy kicsit mélyebben bele akarunk menni a gondozásába, akkor figyelni kell a párára is. Mivel trópusi növényről van szó, így jobban érzi magát a párás levegőn. Ezt lehetőleg ne a levelek spriccelésével akarjuk elérni, az ugyanis foltokat okozhat a növényen.

Ne feledkezzünk meg továbbá arról, hogy tápigényes szobanövényről van szó, amit a nyár végéig rendszeresen tápozni szükséges. Ezzel elkerülhetjük a kártevőket, valamint az esetleges egyéb betegségeket.

Ha nem megfelelően gondozzuk, akkor bizony nehézségekkel kell szembenéznünk. A rendszertelen locsolás, a túl alacsony páratartalom miatt megjelenhetnek a takácsatkák, amiket aztán nehéz lesz róla eltüntetni./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek