2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szili: erőteljesen fel kell lépni a szlovák nyelvtörvény ügyében
Szili Katalin szeptemberben lemond a házelnöki posztról

Szili: erőteljesen fel kell lépni a szlovák nyelvtörvény ügyében

Szili: erőteljesen fel kell lépni a szlovák nyelvtörvény ügyébenSzili Katalin példátlannak tartja, amit Szlovákia tett a nyelvtörvény ügyében, az Országgyűlés elnöke kedden, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, hogy a törvény ellen erőteljesen fel kell lépni. „Európának is megvan az a lehetősége, hogy figyelmeztesse Szlovákiát, és tegyen lépéseket az irányba, hogy ezt a törvényt változtassák meg”

– mondta a házelnöki posztról való lemondását a hétvégén bejelentő politikus. Szili Katalin, hangot adott azon véleményének, hogy ha EU-csatlakozása idején fogad el valamelyik állam egy ilyen jogszabályt, ez „azt a kérdést is felvetné, hogy akkor az unióba kerülhet-e”.
 
Szlovák partnerétől a nyelvtörvény kapcsán azt kérte, hogy azt „akadályozza meg”. A pozsonyi parlament elnöke, Pavol Paska azt írta válaszlevelében, hogy a házelnök számára „rosszul értelmezték ezt a törvényt”, amelyet a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja is támogat – idézte a pozsonyi parlament elnökét Szili Katalin.

Ez „tételesen szerintem nem áll” – reagált a televíziós interjúban az Országgyűlés elnöke.

A múlt héten elfogadott, szeptember 1-jén hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

 

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek