2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: könnyebb Oroszországgal együttműködve választ adni a globális kihívásokra

Szijjártó: könnyebb Oroszországgal együttműködve választ adni a globális kihívásokra

Konsiczky Zoltán, az MTI tudósítója jelenti:
 Európa hosszú távú érdeke a magyar álláspont szerint az, hogy kiszámítható, egészséges, kiegyensúlyozott, a partnerségen, valamint egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló együttműködés alakuljon ki Oroszországgal – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben az uniós külügyminiszterek tanácskozásának alkalmával.

A miniszter ugyanakkor világossá tette: mindennek fontos előfeltétele, hogy minden fél, így Oroszország is maradéktalanul betartsa és végrehajtsa a szeptemberben aláírt, a kelet-ukrajnai konfliktus politikai rendezését szolgálni hivatott úgynevezett minszki jegyzőkönyvet.
„Enélkül nem képzelhető el pozitív változás ebben az ügyben” – hangsúlyozta a magyar diplomácia vezetője.
Szijjártó Péter ismertette: a magyar diplomácia üdvözölte azt a kezdeményezést, hogy folyjon stratégiai vita arról, vajon milyen kapcsolatokat ápoljon az Európai Unió Oroszországgal, s kiemelte, hogy a két fél jelentős mértékben függ egymástól. A politikus úgy vélte, hogy a viszony megromlásával mind az Európai Unió, mind Oroszország veszít, Európa versenyképességének helyreállítása és javítása terén pedig fontos mérföldkő lenne az orosz kapcsolatok rendezése.
A miniszter arra is kitért, hogy a világ szerinte olyan ütemben változik, hogy a diplomácia napról napra szembesül korábban elképzelhetetlennek tartott kihívásokkal. S mint mondta: a globális kihívások jelentős részére könnyebb választ adni Oroszországgal együttműködve, mint anélkül.
A tanácsban a magyar miniszter elmondása szerint egyetértés alakult ki, hogy több más tényezővel együtt az uniós szankciók nagyon komoly és súlyos hatást gyakorolnak Moszkvára, Szijjártó Péter mindazonáltal emlékeztetett, hogy a büntetőintézkedések és az azokra adott orosz válaszlépések az EU és Ukrajna gazdaságának is károkat okoznak.
Szijjártó Péter kiemelte, Federica Mogherini uniós főképviselővel folytatott kétoldalú megbeszélésen is elmondta, hogy Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy az Európai Unió egységesen lép fel ezen a téren. Mint mondta: ez az egység az intézkedések egyik legnagyobb értéke.
Szó volt a miniszter elmondása szerint a tanácskozáson az Oroszországgal folytatott szektorális együttműködésről, Szijjártó Péter pedig megjegyezte, hogy energiaügyekben kikerülhetetlennek tartja a folyamatos egyeztetést. A politikus emlékeztetett, hogy a Déli Áramlat lemondásával Magyarországnak új lehetőségek után kell néznie.
„A mi érdekünk a diverzifikáció. Az, hogy minél több forrásból minél több útvonalon érkezzen földgáz Közép-Európába” – nyomatékosította Szijjártó Péter. Elmondta azt is, kedden arról is egyeztet majd Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökével, hogy az Európai Unió milyen megoldásokat támogat a térség energiabiztonságának javítása érdekében. A miniszter elmondta: ez Közép-Európa számára az egyik legkritikusabb kérdés, amelyet nem csak közép-európai, hanem európai problémának tekint.
Szó volt a megbeszéléseken a terrorizmus elleni fellépésről is, s többen felvetették, hogy a terrorizmus oka sok esetben megoldatlan nemzetközi konfliktusokban vagy egyes országok instabil, rendezetlen belső helyzetében keresendő, ezért meg kell erősíteni ezen a téren az együttműködést az unión kívüli államokkal, a többi között a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is. A miniszterek fontos kérdésnek tekintik a radikalizáció elleni fellépést, Magyarország pedig kiemelten kezeli a dzsihadisták közé álló uniós állampolgárok, az úgynevezett idegen harcosok tranzitját. Szijjártó Péter arról is említést tett, hogy az idegen harcosok toborzása a Nyugat-Balkánon az egész térség számára kihívást jelent, ezért szorosabb uniós együttműködést szorgalmaz. A miniszter emlékeztetett, hogy Magyarország egyike annak a 14 uniós tagállamnak, amelyben már rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra a légi utasok adatainak kezelésére, s Budapest támogatja, hogy ehhez mielőbb megszülessen a szükséges uniós szabályozás.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek