2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

83 ezer látogató, 100 születés, 50 új állat

Ez történt a Vadasparkban 2014-ben

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark – vagy ahogy a miskolciak többsége nevezi, Vadaspark – sikeres elmúlt évet tudhat maga mögött. 2014-ben fogadták az elmúlt 5 évhez képest a legtöbb látogatót, több mint 83 ezren voltak kíváncsiak a Vadasparkra. Több mint 100 kisállat született és mintegy 50 új állat költözött más állatkertekből a miskolciba. 2014-ben a különféle zoopedagógiai programokon közel 3000 gyermeket tudtak megszólítani. De vegyük sorba, mi történt tavaly a Miskolci Állatkertben!

Több mint 83 ezer látogató

A tavalyi esztendőben az elmúlt évekhez képest többen voltak kíváncsiak az Állatkertre: több mint 83.000 látogató vett belépőt, amely az előző évhez képest 15%-os látogatószám növekedést jelentett. A megnövekedett látogatószámot a korábbiaktól változatosabb programkínálat várta. Tavaly első alkalommal rendezték meg a FarsangoZoot, amelyen a februári hideg ellenére is közel 300-an vettek részt. Az Állatkert 31. születésnapján, az augusztus 23-án rendezett programokra 1000-nél is többen érkeztek. A harmadik alkalommal megrendezett Állatkertek Éjszakáját illetően is – amely Miskolcon már a kilencedik ÉjszakáZoo volt – korábban nem tapasztalt érdeklődés mutatkozott: ezen az egyetlen estén szintén több mint 1000 látogató váltott belépőt. De a második alkalommal megrendezett Halloween esten is közel 1000 érdeklődő vett részt.

Nevelés, szemléletformálás

Az állatkertek egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – feladata és célja a környezeti nevelés segítségével az emberi társadalom természetvédelem irányába történő szemléletformálása. Ezen tevékenysége során a Miskolci Állatkert a szervezett zoopedagógiai foglalkozásain – egyrészt helyben, másrészt oktatási intézményekbe kitelepülve – több mint 3000 gyermekhez tudta eljuttatni a környezet- és természetvédelem főbb üzenetét. A Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületével együtt szervezett nyári táborban hat hét alatt több mint 200 táborozó vett részt a változatos programokon.

Párban

Szemezgetve az új lakók közül a Vadaspark munkatársai örömmel jelentik, hogy párt kapott a rénszarvas bika és a nagy mara, új hím érkezett a huszármajmokhoz és a szurikátákhoz, és nőstények költöztek a gyűrűsfarkú maki hímjeihez. Mindezek eredményeképp abban bíznak az Állatkert szakemberei, hogy a jövő esztendőben több, fent említett faj is utódokkal gazdagodik. Az ősszel befejeződött munkálatoknak köszönhetően a madártavon átvezető ösvényen már a látogatók is átsétálhatnak, ahol a korábbi lakók mellett új madárfajokkal is találkozhatnak: fütyülő, kendermagos és Bahama-récékkel, valamint sörényes ludakkal.

A tavalyi évi szaporulatra is büszke a Vadaspark, hiszen az országban továbbra is csak itt örülhetnek annak, hogy rendszeresen szaporodik a nagy szőröstatu. De tavaly jött világra az ország és a Miskolci Állatkert második észak-amerikai kúszósül bébije is. 2014 tavaszán szintén egyedülálló volt az országban a kéktorkú tragopáncsibék miskolci kelése. Nyolc év kihagyás után annak is örülhettek, hogy a szabad természetből korábban kihalt és Magyarország állatkertjei közül csak Miskolcon élő David-szarvasok csapatában is világra jött egy borjú. De a vadmacska-pár is hozzájárult a tavalyi év sikeréhez, hiszen öt kölykük született. Rajtuk kívül világra jött még két tevecsikó, két kengurukölyök, egy bivalyborjú, két lámacsikó, három dámszarvasborjú és két vadmalac is – hogy csak néhányat emeljünk ki a tavaly született 100 kölyök közül.

Védelem és mentés

A miskolci Vadaspark munkatársai évről-évre fáradhatatlanul dolgoznak a környezetben élő állatok védelmén. A tavalyi évben védett vagy fokozottan védett fajok 105 egyede került az Állatkertbe sérülés, betegség vagy egyéb más ok következtében. Közülük 42 egyedet gyógyultan, felerősödve engedtek vissza a szabad természetbe – többek között 3 sünt, 5 egerészölyvet, 6 fehér gólyát, 4 kuvikot, 3 vörös vércsét –, míg 17 állat ebben az évben is további gondoskodásra szorul. Az így megmentett állatok természetvédelmi értéke több mint 4 millió forint.

További tervek

A 2015-ös év legnagyobb szabású terve a Kassai Állatkerttel közös, határon átnyúló európai uniós projekt keretében megvalósuló új farkas- és hiúzkifutók létesítése. Az új bemutatókba természetesen új lakók is érkeznek majd. Az Állatkertnek az észak-amerikai fajokat bemutató területén már csak az állatok beköltözésére vár egy újonnan elkészült kifutó, ahol csíkos szkunkokkal találkozhatnak majd az érdeklődők. 2015-re tervezi az Állatkert, hogy az év során megújuló tigriskifutóba is új lakók érkezzenek. De nem lesz hiány programkínálatban sem, hiszen megrendezésre kerülnek a korábbi években megszokott és nagysikerű programok, mint az Állatkertek Éjszakája, az Állatkert születésnapja és a Halloween-est.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark összes munkatársa bízik abban, hogy a látogatók számára 2015-ben is különleges élményekkel tudnak szolgálni, hogy ismét rácsodálkozhassunk a természet értékeire. Hiszen Miskolcon, a Vadasparkban természetes környezetben tekinthető meg öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyede.

Veress Tamás

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek