2021. 10. 22. péntek

Előd
1 EUR 363 HUF
1 GBP 431 HUF

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

Kegyeleti megemlékezést tartottak hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén. A település fölé magasodó Borsó-hegyen kilenc évvel ezelőtt ezen a napon zuhant le a szlovák légierő An-24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból szállította haza a szlovák békefenntartókat. A gépen utazó 43 katona közül csak egy élte túl a balesetet.

A szerencsétlenség helyszínén obeliszket és negyvenkét kopjafát emeltek, itt emlékezett az áldozatokra csendben és koszorúzott Andrej Kiska, Szlovákia köztársasági elnöke.

Az államfő a település központjában emelt emlékműnél tartott megemlékezésen azt mondta: azok a nők és férfiak, akik a Borsó-hegyen életüket vesztették, olyan foglalkozást választottak, amely egyúttal hivatás is, a hazájukat szolgálták.

Hazájuk kiküldte őket, hogy segítsenek befejezni a vérontást és védjék az életet, ellenőrizzék az alapvető emberi és szabadságjogok betartását és segítsék a békefolyamatot – mondta, hozzátéve: küldetésük sikeres volt, ők azonban életüket vesztették.

A köztársasági elnök szólt arról, hogy nincs az a nagy feladat, az a hivatás, amely enyhítené a családtagok fájdalmát. Úgy fogalmazott: “nem elég, ha csak megemlékezünk arról, hogy ezek a katonák a hivatásukat teljesítették és a Szlovák Köztársaság hírnevét öregbítették, nem elég, ha csak azt mondjuk, hogy tiszteletünket fejezzük ki és megemlékezünk róluk”.

Az ország tiszteleg emlékük előtt, nem felejtettük el őket, és soha nem is fogjuk elfelejteni, “tisztelet és dicsőség nektek” – mondta a szlovák államfő.

A megemlékezésen Szőke László, a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi igazgatója úgy fogalmazott: a szlovák katonák hazájuktól távol a béke ügyét védték, ki tudja, hányan köszönhették nekik nyugalmukat a háború pusztította Koszovóban.

Elmondta: a szlovák katonák feladatukat becsülettel teljesítették, a sors azonban kegyetlenül bánt velük. Már hazafelé tartottak, már lélekben otthon voltak, amikor a repülőgép-szerencsétlenségben életüket vesztették.

Hejce lakói egyként mozdultak meg, katonák, mentők, tűzoltók segítettek. Ezen a komor évfordulón ismét meg kell adni a tiszteletet minden áldozatnak – hangoztatta Szőke László.

A kassai repülőtér közelében, a leszállópályától alig harminc kilométerre történt a baleset. Az áldozatokról minden évben megemlékeznek Hejcén a családtagok, a katonatársak, a szlovák és a magyar honvédség vezetői, a mentésben részt vevők és a helybéliek.

Az emlékművet ezúttal is koszorúk, virágok sokasága borított be, mécsesek, gyertyák égtek.

– MTI –

Fotó:Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök a koszovói békemisszióból hazatérő szlovák katonákat szállító repülőgép katasztrófájának kilencedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a hejcei emlékműnél 2015. január 19-én. – © MTI Fotó: Vajda János

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A Vasgyári Rendőrőrs területén szolgálatot teljesítő egyik körzeti megbízott fogta el azt a huszonnyolc rendbeli betöréssel gyanúsítható férfit, akit …

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum