2021. 09. 21. kedd

Máté, Mirella
1 EUR 354 HUF
1 GBP 413 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: A magyarországi nukleáris fejlesztéseknél a biztonság az elsődleges cél

Szijjártó: A magyarországi nukleáris fejlesztéseknél a biztonság az elsődleges cél

 (MTI) – A magyarországi nukleáris fejlesztéseknél a biztonság az elsődleges cél, így a globális nukleáris biztonságért folyó küzdelemben elismert teljesítményt nyújtunk – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bécsben az MTI-nek nyilatkozva.
A miniszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 130 ország részvételével megnyílt ötnapos konferenciájának nyitónapjára érkezett az osztrák fővárosba.
Szijjártó Péter az MTI kérdésére elmondta: a paksi atomerőműben a legszigorúbb előírásokat használják, a NAÜ delegációi vizsgálatuk során mindig elismerően beszélnek a magyarországi előírásokról és intézkedésekről.
Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott mások mellett Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel is. Arról biztosította osztrák kollégáját, hogy Magyarország nukleáris kapacitásainak bővítése a legkörültekintőbb biztonsági intézkedések mellett történik.    Aláhúzta: a magyar atomerőmű bővítése sem Ausztriára, sem a többi országra nem jelent majd biztonsági kockázatot.
A miniszter elmondta: a nukleáris energia Magyarország számára óriási versenyelőnyt jelent, hiszen így kiszámítható, hosszú távon jól kalkulálható módon tud a magyar gazdaság energiához jutni.
Arra is kitért, hogy a nemzetközi oktatóprogramokban több száz nukleáris mérnököt és szakembert képeztek már Magyarországon, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Paksi Atomerőmű oktatóreaktora nemzetközi hírű.
Emlékeztetett: idén a washingtoni nukleáris biztonsági csúcson Magyarország kapta meg az Atomok a Békéért (Atoms for Peace Award) elnevezésű díjat a magas dúsítású uránkészletek teljes felszámolása érdekében megtett intézkedésekért.
A miniszter elmondta azt is, hogy Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel tartott találkozón Alexander Van der Bellen államfővé választásáról is szót ejtettek. Szijjártó osztrák kollégáját arról biztosította, hogy a magyar kormány továbbra is a két ország között legjobb együttműködésre törekszik. Kiemelte: Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere és a negyedik legfontosabb befektetője Magyarországnak.
Szijjártó és Kurz megerősítették azon szándékukat, hogy a nyugat-balkáni bővítés tekintetben továbbra is szorosan együttműködnek, mivel meglátásuk szerint ez nemcsak gazdasági, hanem biztonsági érdeke is az uniónak. A tárcavezető szerint a nyugat-balkánon lévő feszültségek feloldásához a leggyorsabb út az európai unió bővítése.
Szijjártó Péter a konferencia nyitóeseményét követően megbeszélést folytatott Manuel González Sanz Costa Rica-i külügyminiszterrel. Aláírták a két ország közötti tanulmányi ösztöndíjról szóló megállapodást, amely szerint jövő szeptemberben tíz Costa Rica-i hallgató kezdi meg tanulmányait Magyarországon. Kiemelte: a két ország között fontos diplomáciai megállapodás van érvényben, amely szerint júniustól Costa Rica két közép-amerikai nagykövetségére helyeznek két magyar diplomatát, cserébe két costa ricai diplomata kezd el dolgozni két magyar nagykövetségen.
Pichet Durongkaveroj, thaiföldi tudományos és technológiai miniszterrel magyar-thai kutatásfejlesztési projektről állapodtak meg. Susana Mabel Malcorra argentín külügyminiszterrel az unió és a Dél-Amerika közöspiaci szervezetének, a Mercosurnak együttműködéséről esett szó.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Sokfelé esős, zivataros idővel kezdődik a hét, és egyúttal ér véget a nyár. A hét második felében több lesz a napsütés, többfelé továbbra is várhatók …

További cikkek

Egy személyautó az úttestre lelépett gyalogos férfit ütött el Miskolcon, az Andrássy utcában. Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum