2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szijjártó: A magyarországi nukleáris fejlesztéseknél a biztonság az elsődleges cél

Szijjártó: A magyarországi nukleáris fejlesztéseknél a biztonság az elsődleges cél

 (MTI) – A magyarországi nukleáris fejlesztéseknél a biztonság az elsődleges cél, így a globális nukleáris biztonságért folyó küzdelemben elismert teljesítményt nyújtunk – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bécsben az MTI-nek nyilatkozva.
A miniszter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 130 ország részvételével megnyílt ötnapos konferenciájának nyitónapjára érkezett az osztrák fővárosba.
Szijjártó Péter az MTI kérdésére elmondta: a paksi atomerőműben a legszigorúbb előírásokat használják, a NAÜ delegációi vizsgálatuk során mindig elismerően beszélnek a magyarországi előírásokról és intézkedésekről.
Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott mások mellett Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel is. Arról biztosította osztrák kollégáját, hogy Magyarország nukleáris kapacitásainak bővítése a legkörültekintőbb biztonsági intézkedések mellett történik.    Aláhúzta: a magyar atomerőmű bővítése sem Ausztriára, sem a többi országra nem jelent majd biztonsági kockázatot.
A miniszter elmondta: a nukleáris energia Magyarország számára óriási versenyelőnyt jelent, hiszen így kiszámítható, hosszú távon jól kalkulálható módon tud a magyar gazdaság energiához jutni.
Arra is kitért, hogy a nemzetközi oktatóprogramokban több száz nukleáris mérnököt és szakembert képeztek már Magyarországon, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Paksi Atomerőmű oktatóreaktora nemzetközi hírű.
Emlékeztetett: idén a washingtoni nukleáris biztonsági csúcson Magyarország kapta meg az Atomok a Békéért (Atoms for Peace Award) elnevezésű díjat a magas dúsítású uránkészletek teljes felszámolása érdekében megtett intézkedésekért.
A miniszter elmondta azt is, hogy Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel tartott találkozón Alexander Van der Bellen államfővé választásáról is szót ejtettek. Szijjártó osztrák kollégáját arról biztosította, hogy a magyar kormány továbbra is a két ország között legjobb együttműködésre törekszik. Kiemelte: Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere és a negyedik legfontosabb befektetője Magyarországnak.
Szijjártó és Kurz megerősítették azon szándékukat, hogy a nyugat-balkáni bővítés tekintetben továbbra is szorosan együttműködnek, mivel meglátásuk szerint ez nemcsak gazdasági, hanem biztonsági érdeke is az uniónak. A tárcavezető szerint a nyugat-balkánon lévő feszültségek feloldásához a leggyorsabb út az európai unió bővítése.
Szijjártó Péter a konferencia nyitóeseményét követően megbeszélést folytatott Manuel González Sanz Costa Rica-i külügyminiszterrel. Aláírták a két ország közötti tanulmányi ösztöndíjról szóló megállapodást, amely szerint jövő szeptemberben tíz Costa Rica-i hallgató kezdi meg tanulmányait Magyarországon. Kiemelte: a két ország között fontos diplomáciai megállapodás van érvényben, amely szerint júniustól Costa Rica két közép-amerikai nagykövetségére helyeznek két magyar diplomatát, cserébe két costa ricai diplomata kezd el dolgozni két magyar nagykövetségen.
Pichet Durongkaveroj, thaiföldi tudományos és technológiai miniszterrel magyar-thai kutatásfejlesztési projektről állapodtak meg. Susana Mabel Malcorra argentín külügyminiszterrel az unió és a Dél-Amerika közöspiaci szervezetének, a Mercosurnak együttműködéséről esett szó.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek