2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Négyszáz kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződést Beregszászon

Négyszáz kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződést Beregszászon

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: 

– A gazdaságfejlesztési program beindításával egy új korszak kezdődik a kárpátaljai magyarság életében, hiszen az elmúlt évtizedekben Kárpátalja nem jutott a mostanihoz hasonló lehetőséghez – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára hétfőn Beregszászon, ahol több száz magyar vállalkozó írt alá pályázati szerződéseket a magyar kormány által Kárpátaljának nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás keretében.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában tartott ünnepélyes aláírási ceremónián mondott köszöntő beszédében Magyar Levente hangsúlyozta: az idén elkezdett közös munka meghozta a gyümölcsét, hiszen Beregszászon közel négyszáz kárpátaljai magyar vállalkozó ír alá pályázati szerződést egyenként több millió, összesen mintegy 800 millió forint támogatásról. Az ő vállukon nyugszik Kárpátalja magyar gazdasági rendszere, és ha mindegyik támogatásban részesülő vállalkozó akár egy kicsit is előre tud lépni a maga vállalkozásában, akkor 1-2 éven belül, az eredmények összeadódásával, érezhető javulás fog beállni a kárpátaljai magyarság életszínvonalában – tette hozzá. „A mi ambíciónk, amivel a gazdaságfejlesztési támogatást elkezdtük, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közösen, nem kevesebb, mint az, hogy a Kárpátalján élő magyarok életében, mindennapjaiban megmutatkozó pozitív változás történjen” – mondta. Megjegyezte: ez egy reális cél, hiszen eddig a rendelkezésre álló támogatási összeg tíz százalékát költötték el, így a támogatási program az elkövetkező két évben biztosan folytatódni fog.
Az államtitkár kiemelte: a gazdaságfejlesztési program beindításával egy új korszak kezdődik a kárpátaljai magyarság életében, hiszen az elmúlt évtizedekben Kárpátalja nem jutott a mostanihoz hasonló lehetőséghez. „Látjuk Budapestről, hogy micsoda nehézségekkel kell megküzdeniük nap mint nap a kárpátaljai magyaroknak, ezért született meg a döntés, hogy közösen rugaszkodjunk neki, és törjünk ki ebből a nehéz helyzetből” – emlékeztetett, rámutatva, hogy szerinte a közös siker minden feltétele adott. 
Magyar Levente kijelentette: az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében nyújtott támogatásról szóló pályázati szerződések aláírása nem a projekt lezárása, hanem a kezdete egy folyamatnak, mivel a jelenleg nyertes pályázók már a jövő év februárjában újabb támogatásokra pályázhatnak. „Olyan új perspektívát fogunk nyitni minden kárpátaljai magyar vállalkozó számára, amely meghozza a sikert, hiszen e mögött valós, forintokban is megnyilvánuló politikai akarat van, s a pályázók számából is látszik, hogy a magyar kormány támogatási programjával sikerült az egész kárpátaljai magyarságot megmozgatni a közös cél érdekében” – mondta. A nyertes pályázóknak gratulálva az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány töretlenül, az eddigi lendülettel és határozottsággal fogja folytatni a következő évben is a kárpátaljai magyarság támogatását.
Magyar Levente délelőtt előadást tartott Ungváron, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar kara diákjainak és tanárainak a magyar-ukrán viszonyról és a két ország közötti kapcsolatok kölcsönös fejlesztésének lehetőségeiről. Helyzetértékelésében a politikus rámutatott: Ukrajna jelenleg nehéz helyzetben van, ami azért következett be, mert a Nyugat – Oroszország pozícióinak a gyengítése érdekében – felelőtlen ígéretekkel bevonta az országot geopolitikai játszmáiba, s most magukra hagyta az ukránokat súlyos problémáikkal. Ukrajna az utóbbi évek megpróbáltatásai ellenére nem került közelebb az Európai Unióhoz, hiszen elmaradt a megígért gazdasági támogatás, és máig nincs vízummentesség – emlékeztetett. Mint mondta, Ukrajna csak magára számíthat, belülről építkezve kell kijutnia a válságból, amihez Magyarország és a visegrádi négyek minden tőlük telhető támogatást meg fognak adni számára. Hangsúlyozta: Magyarország egy stabil, erős, független Ukrajnában érdekelt.

Kárpátaljáról szólva az államtitkár kiemelte: a magyar kormány számára a kárpátaljai magyarság rendkívül fontos, ezért az Ukrajnának nyújtott támogatáson belül Kárpátalja hangsúlyosan szerepel. Kárpátalján az elkövetkező időszakban a magyar kormány támogatásával olyan fejlesztések indulnak be, amilyenek 30 éve nem voltak a térségben – mondta. Magyar Levente a legfontosabbak között a már elkezdett gazdaságfejlesztési program mellett a Beregszászt elkerülő út, a magyar-ukrán határt Munkáccsal összekötő autópálya és új határátkelőhelyek megépítését említette.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Áldozatok közös nyilatkozata
Kedves túlélő! Elsőként hozzád szeretnénk szólni: tudjuk, hogy milyen nehéz ez a teher amit cipelsz. Szeretnénk, ha tudnád, hogy ez nem a te szégyened…
Lemondott Dr. Varga Judit
Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságü…
Lemondott Novák Katalin
Novák Katalin nyilatkozata Budapest, 2024. február 10., szombat (MTI) - Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önö…

További cikkek