2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Stabil családjogi szabályozást teremtett a kormány

Stabil családjogi szabályozást teremtett a kormány

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint stabil családjogi szabályozást alakított ki a kormány az elmúlt években és a március 15-én hatályba lépő új Ptk. a gyermekek érdekeit állítja a középpontba.
Erről Rétvári Bence pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, kiemelve, hogy az új szabályoknak köszönhetően kiszámíthatóbbá váltak a viszonyok, és fokozottan támogatják a gyermekvállalást.

Szólt arról is, hogy a családokkal összefüggő szabályok jelentős része, a családi adórendszerre történő utalást és a gyermekek szülőkkel szembeni kötelezettségeit szintén sarkalatos törvény rögzíti, ami szintén a kiszámíthatóságot erősíti.

A KIM államtitkára kitért arra is, hogy egyszerűsítették az örökbefogadással összefüggő szabályokat, és ennek köszönhetően 15 százalékkal nőtt az örökbefogadások aránya. Ez azért fontos, mert ezek a gyermekek így szintén családban nevelkedhetnek – hívta a fel a figyelmet.

Rétvári Bence rögzítette: az államnak lehetőséget kell biztosítania arra, hogy azok a gyermekek, akiket vállalnának szüleik, valóban meg is születhessenek. Utalt a Semmelweis Egyetem Magyar lelkiállapot 2013-as kutatására, amely szavai szerint arra mutatott rá, hogy alig volt fiatal, aki ne szeretett volna gyermeket, és 70-80 százalékuk házasságban szeretne élni.
Bár a házasságkötés és a gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik, de hosszú távon egyértelműen a házasság a legnépszerűbb együttélési forma – jelentette ki, hozzátéve: az alaptörvény védi a házasság intézményét, mint a férfi és a nő között létrejött közösséget.

Rétvári Bence az alaptörvényi passzusok mellett kiemelte a polgári jogi kódex családdal összefüggő rendelkezéseit, a házasság védelmének rögzítését, és a gyermekek érdekeinek, jogainak védelmét. Emellett a kormány intézkedései nyomán a gyermektámogatás rendszere is kibővült, jóval több támogatási forma vehető igénybe – hangsúlyozta.

Az államtitkár kérdésre reagált a Magyar Nemzet pénteki cikkére, amely szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egy rendezvényen arról beszélt, hogy nemcsak a homoszexuálisok házasságát iktatná törvénybe Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, hanem az örökbefogadást is lehetővé tenné számukra.

A kormány nem akar változtatni a jelenlegi családjogi rendszeren – jelentette ki ennek kapcsán Rétvári Bence, aki szerint Gyurcsány Ferenc nem tud leszokni arról, hogy a terveit zárt ajtók mögött, titkos körülmények között ismertesse. Miként az őszödi beszédnél is zárt ajtók mögött beszélt frakciótársainak a valóságról, ezt tette most is – mondta.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: a kormány a tudományos élet képviselőinek és a társadalom döntő többségének véleményét osztja, miszerint a gyermek számára az a legjobb, ha a lehetőségekhez mérten apa és anya mellett, családban nevelkedik. Ezért azt tartják jónak, „ha az örökbefogadás intézménye az egynemű párok számára nem törvényben bevett mód” – jelentette ki.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek

Bér helyett fém
Alig néhány óra alatt többen is belebuktak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek ellenőrzésébe. Az adatbázisok alapjá…