2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Retkes Attila az SZDSZ új elnöke

Retkes Attila az SZDSZ új elnöke

Retkes Attila az SZDSZ új elnökeRetkes Attilát választották meg az SZDSZ elnökévé a párt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésén vasárnap Budapesten. Retkes Attila 228 voksot kapott, Badacsonyi Szabolcsra 106-an, Weinek Leonárdra 72-en szavaztak. A küldöttgyűlésen 448 küldött regisztrált – közölte az egybegyűltekkel Boruzs András, a szavazatszámláló bizottság elnöke.

Közülük 442-en vették fel, és 438-an adták le a szavazólapot. Ezek közül 406 volt érvényes. Retkes Attila, amikor a küldötteknek megköszönte elnökké választását, azt kérte Kóka Jánostól, hogy a lehető legrövidebb időn belül mondjon le frakcióvezetői posztjáról.
 
Kérésére ezt a rendkívüli küldöttgyűlés szimpátiaszavazással meg is erősítette: a többség felemelte regisztrációs kártyáját. Az SZDSZ új elnöke úgy fogalmazott: elérkezett a nyílt beszéd ideje, ennek a jegyében kérte Kóka János távozását. Hozzátette: mihamarabb javaslatot tesz a képviselőcsoport új vezetőjének személyére.

Hangsúlyozta: hétfőtől az SZDSZ teljes szervezeti megújításán dolgozik majd, amelybe beletartozik hét szakpolitikai kabinet felállítása. Ezeket hiteles, nem lejáratott szakpolitikusok fogják vezetni – tette hozzá.

Retkes Attila megnevezte, hogy kiket szeretne az ügyvivői testületben látni, amelynek szavai szerint egységesnek és erősnek kell lennie. Az új elnök Badacsonyi Szabolccsal, Grószné Krupp Erzsébettel, Horváth Tiborral, Ikvai-Szabó Imrével, Kiss Róberttel, Molnár Margittal, Polai Zoltánnal, Szabadai Viktorral, Szentkúti Károllyal, Skaliczky Andreával, Tóth Róberttel és Vámos Józseffel dolgozna szívesen.

Retkes Attila első sajtótájékoztatóján a párt nevében négy dologért is bocsánatot kért vasárnap a magyar társadalomtól és a választóktól.

Azt mondta, sajnálja azokat a korrupciós ügyeket, amelyekben az elmúlt 15 évben az SZDSZ érintett volt, amelyekkel besározták a szabadelvű eszmét. Kitért arra is, hogy a párt nem foglalkozott kellő súllyal a magyarságot érintő sorskérdésekkel, a határon túli magyarok ügyével, s ezzel magára vonta egyfajta nemzetietlen, kozmopolita alakulat képét.

Sajnálja továbbá, hogy magukra hagyták a vidéket, beskatulyázták magukat egy kis fővárosi párt képébe. Sajnálatát fejezte ki azért a szavai szerint fölényes, agresszív stílusért, amelyet korábban egyes vezetőik képviseltek.

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek