2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Rendőrség: legalább nyolcvanan haltak meg az ifjúsági táborban

Rendőrség: legalább nyolcvanan haltak meg az ifjúsági táborban

Legalább 80 ember vesztette életét péntek délután a norvég fővárostól nem messze egy szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában elkövetett merényletben, amelyben egy magát rendőrnek álcázó férfi válogatás nélkül tüzelt lőfegyveréből a tábor lakóira – közölte szombat hajnalban a norvég rendőrség. A tájékoztatás szerint még mindig nem biztos, hogy ez a végleges veszteséglista, mert több sebesültnek válságos az állapota, és szombat hajnalban még mindig áldozatok után kutattak az Oslótól északnyugatra fekvő Utoya szigeten és annak partjai mentén.
Egy szemtanú már kora este azt mondta a norvég rádióban, hogy 20-25 holttestet látott a parton, és további tetemeket a vízben. Beszámolók szerint az első lövések eldördülése után pánik tört ki a táborban, és sokan úszva próbáltak elmenekülni a szigetről.
A rendőrség elfogta a tettest, egy 32 éves, „tősgyökeres” norvég férfit, akiről a VG című norvég lap azt írta, szélsőjobboldali nézeteket vall, és akinek a TV2 dán tv-csatorna szerint két lőfegyver volt a nevén, köztük egy puska.
A férfi kihallgatása még tartott a szombat hajnali órákban. A rendőrség abból indul ki, hogy egyedül követte el tettét, és ő helyezte el azt a pokolgépet is, amely két órával a lövöldözés előtt robbant Oslo központjában, a kormány székházánál. A detonációban hét ember életét vesztette, kilencen súlyosan megsebesültek.
V. Harald norvég király szombat hajnalban közzétett üzenetében azt írta, most az a legfontosabb, hogy a norvégok „támogassák egymást” egy ilyen „felfoghatatlan tragédia” után.(MTI/Reuters/AP/dpa)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…