2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Az egekbe emelkedhet az arany ára

Csúcsra emelheti az arany árát az új kínai aranytőzsde. Az aranypiac.hu elemzése szerint Kína arany és ezüst iránti éhsége növekszik.

 

Az egekbe emelheti az arany árát az új kínai aranytőzsde; a kínai Kunming városában július elején indult Pán-Ázsiai Aranytőzsde (Pan Asia Gold Exchange, PAGE) az eddiginél is nagyobb lendületet kölcsönözhet a kínaiak nemesfém-keresletének – véli az aranypiac.hu az MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Az elemzés szerint Kína arany és ezüst iránti éhsége egyre csak növekszik, a dél-kínai Jünnan tartomány fővárosában, a rendkívül dinamikusan fejlődő és a magát Kína dél-kelet ázsiai kapujaként meghatározó Kunmingban megalakult új kínai arany- és ezüsttőzsde jelentős tényezőként jelenhet meg a jövőben a nemesfémpiacon.

Az aranypiac.hu szerint az állami vállalatok tulajdonában lévő Pan Asia Gold Exchange nyitva fog állni külföldi és kínai befektetők előtt is. A leendő befektetők a tőzsdén egyaránt jegyezhetnek kontraktusokat dollárban, de a Kínai Népköztársaság hivatalos pénznemében, a renminbi-ben (vagy ismertebb nevén jüanban) is. Letéti bankként a tartomány elsőszámú kereskedelmi bankja, a Fudian Bank szolgál majd.

Az elemzés kitér arra, hogy Kína törekszik a deviztartalékainak diverzifikálására, és egyben igyekszik megteremteni a lehetőséget arra, hogy a lakosság befektetési célú aranyat és ezüstöt vásároljon.

A kunmingi aranytőzsde létrehozása csak egy további lépcsőfok ebbe az irányba, megkönnyítve ezáltal a banki ügyfelek számára a nemesfémekhez való hozzáférést. Az új tőzsde közvetlenül elérhetővé válik például az ügyfélszámát tekintve Kína legnagyobb hitelintézete, az Agricultural Bank of China (AgBank) minden ügyfele számára. Ez az pénzintézet egymaga több, mint 300 millió magán- és 2,7 millió vállalati ügyféllel rendelkezik, akik online kereskedhetnek majd a 10 uncia aranyról szóló kontraktusokkal – olvasható az aranypiac.hu elemzésében. (1 uncia = 31,10348 gramm.)

Ha az említett ügyfeleknek csupán 1 százaléka vásárolna mindössze egy kontraktust, akkor az önmagában már 1.000 tonna többletkeresletet generálna a sárga nemesfém eddigi éves 3.500-4.000 tonnás világpiacán. Az ezüst piacára gyakorolt hatás pedig még ennél is nagyobb lehet. Ha az óriásbank ügyfeleinek ugyanígy 1 százaléka vásárolna az egyenként 500 uncia ezüstre szóló kontraktusból (értéke körülbelül 20.000 dollár), akkor az 1,6 milliárd uncia vagyis 2 évre való ezüstkitermelés iránti keresletnek felelne meg. Összehasonlításképpen: a New York-i COMEX-en kevesebb, mint 30 millió uncia szabadon rendelkezésre álló ezüstöt raktároznak.

Az elemzés szerint Kínában mind a jegybank, mind a lakosság aranytartalékai jelentős lemaradásban vannak a világátlaghoz képest, és ezért szisztematikusan vásárolniuk kell a nemesfémeket ahhoz, hogy ezen a téren is felzárkózzanak. A Bank of China aranykészlete a devizatartalékainak alig több, mint 1 százalékát teszi csak ki, ami jóval alatta van a fejlett országok jegybanki aranytartalékának. A lakosság körében egy ideje kirobbant „aranyláz” pedig már meg is hozta a gyümölcsét, hiszen az idei első negyedévben Kína először előzte meg Indiát, a befektetési arany eddigi legnagyobb vásárlóját a magánkereslet révén.

Objektíven értékelve a Pan Asia Gold Exchange, mint új piaci helyszín létrejöttét, bizonyosan megállapítható, hogy mint új egy új értékesítési csatornának, előbb-utóbb kialakul a használata. Amikor az internet forradalmasította az aranykereskedelmet, világszerte számtalan vállalkozás és fogyasztó lelt egymásra az online piactéren, vélhetően nem lesz ez másként a Pan Asia Gold Exchange esetében sem – véli az aranypiac.hu.

Forrás:hírperec.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…