2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Merénylet Oslóban – Norvég sajtó: szélsőjobboldali lehetett az elkövető

Merénylet Oslóban – Norvég sajtó: szélsőjobboldali lehetett az elkövető

Nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének írta le magát az interneten az a 32 éves férfi, akit terrorizmus gyanújával őrizetbe vett a rendőrség a pénteki norvégiai kettős merénylet után – jelentette a VG norvég napilap szombat hajnalban internetes oldalán. A lap azt írta, a norvég rendőrség az éjjel házkutatást tartott a férfi lakásán Oslo nyugati részén.
A férfit a norvég fővárostól nem messze, Utoya szigeten fogták el, miután válogatás nélkül lövöldözni kezdett, és legalább tíz embert megölt egy táborban, a kormányzó Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári egyetemén, ahova szombatra hivatalos volt Jens Stoltenberg norvég kormányfő.
Két órával korábban pokolgép robbant Oslo központjában, a kormány székházánál; itt heten vesztették életüket, tízen súlyosan megsebesültek. A rendőrség szerint a férfinak köze lehetett a robbantáshoz.
A VG című norvég újság a gyanúsított egy fiatalkori barátjára hivatkozva azt írta, a férfi régóta sokakat felháborító hozzászólásokat írt az interneten, és emiatt törölték is a profilját a Facebook közösségi oldalról. Ezért új profilt készített magának, és ezután nyilvánosan már nem hangoztatta addigi, másokat megbotránkoztató véleményét.
(MTI/dpa)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek