2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Rendőröket és tűzoltókat köszöntöttek a Belügyminisztériumban

Rendőröket és tűzoltókat köszöntöttek a Belügyminisztériumban

A rendőrök és tűzoltók példamutatása a társadalom számára ugyanolyan értékes, mint amilyen Szent Györgyé és Szent Flóriáné volt csaknem kétezer éve – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a rendőrség napja és a tűzoltóság napja alkalmából tartott minisztériumi ünnepségen pénteken Budapesten. Az államtitkár emlékeztetett arra: április 24-e Szent Györgynek, a rendőrség védőszentjének, május 4-e pedig Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének a napja. A két szervezet hosszú évek óta ünnepli a jeles napokat, az idén emlékeznek meg negyedik alkalommal közösen.

 

Kontrát Károly kiemelte, a rendőrség és a katasztrófavédelem szakemberei együtt dolgoznak a bajban, óvják az emberek biztonságát, közösek az erőfeszítéseik, közös az áldozatvállalásuk, legyen hát az ünnep is közös.

 

Felidézte: a két szent életében is sok a közös vonás, hasonló korban éltek, római katonákként a közösség javáért dolgoztak, az önfeláldozás mintaképei, akik keresztényekként a hitükért bátran kiállva vállalták a halált is. Szent György a helytállást, küzdelmet jelképezi, aki megküzdött a sárkánnyal és győzött az ártatlanok védelmében, a bűnnel szemben. Szent Flórián pedig a tűzoltómunka lényegét, az állhatatosságot, becsületet, az embertársak segítését testesíti meg.

 

Hozzátette, a két bátor ember élete példaként áll mindenki előtt, és méltán állnak védőszentként a rendőrök, illetve a tűzoltók előtt. Hangsúlyozta, az év minden napján megérdemlik az elismerést azok, akik a közösség védelmét választották hivatásul.

 

Kontrát Károly úgy fogalmazott, nélkülözhetetlen az a szolgálat, amit a rendőrök és tűzoltók végeznek nap mint nap, és munkájuk kiemelten fontos a kormány és a Belügyminisztérium számára is.

 

Közölte: lépésről lépésre haladnak, hogy mind a rendőrségnek, mind a katasztrófavédelemnek minden olyan feltétel, eszköz és lehetőség rendelkezésére álljon, amely a napi feladat eredményes végrehajtásához szükséges.

 

A parlamenti államtitkár köszönetét fejezte ki a rendőröknek és tűzoltóknak maga és a kormány, valamint valamennyi törvénytisztelő, becsületes ember nevében, és azt kérte tőlük, legyenek hűek önmagukhoz, az esküjükhöz, a hazájukhoz, mert – mint fogalmazott – Magyarországnak szüksége van megbízható, magas színvonalon teljesítő rendőrökre és tűzoltókra.

 

Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter Az év rendőre és Az év tűzoltója miniszteri díjakon kívül Bátorságért érdemjeleket, Szent György-érdemjeleket, illetve Szent Flórián-érdemjeleket adott át, továbbá soron kívüli előléptetéseket, tanácsosi és főtanácsosi címeket és különböző ajándéktárgyakat. Összesen több mint félszáz rendőr, illetve tűzoltó részesült valamilyen elismerésben.

 

Pohárköszöntőjében a miniszter utalt arra: két szervezetről van szó, de közös a célkitűzésük, az, hogy szolgálják az országot, biztosítsák a rendet az országban, a veszélyből pedig mentsék ki az állampolgárokat. Gratulált a díjazottaknak, akik ebben jelentős szerepet vállaltak, és kifejezte reményét, hogy a jövőben ugyanilyen gonddal tudják teljesíteni közös célkitűzésüket.

 

mti

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…