2024. 05. 5. vasárnap

Györgyi
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Orbán: teljes megújulásra van szükség a stabilan növekvő gazdasághoz

Orbán: teljes megújulásra van szükség a stabilan növekvő gazdasághoz

Orbán Viktor szerint a jövő évi büdzsé a megújulás költségvetése, ugyanis a rendszerváltoztatás óta először nem az örökölt rendszert próbálja átalakítani, hanem egy teljesen újat teremt. A miniszterelnök a jövő évi költségvetési törvényjavaslat expozéjában azt ígérte, a kormány a 2011-es büdzsével megállítja az államadósság-növekedést. Az új adórendszert modellértékűnek nevezte. Orbán beszédét a megújulásra építette, amely – mint mondta – vállalkozásuk második szakasza, a munka első részét ugyanis már elvégezték, lerakták a talpra állás alapjait. A kormányfő úgy látja, teljes megújulásra van szükség egy erős, stabilan növekvő gazdaság megteremtéséhez, tíz év alatt egymillió új munkahely létrehozásához és ahhoz, hogy így minden magyarnak biztosítani tudják a hazájában való tisztes megélhetés lehetőségét. Véleménye szerint a magyarok készek a megújulásra és a változtatásra: tavaszi döntésükkel Európa legstabilabb parlamenti többségét és legstabilabb kormányát hozták létre, ami versenyelőnyt jelent, s ezt be is kell váltani, „erre egy évünk van, mindössze egy évünk, ugyanis szenvedünk egy óriási hátránytól is, amit az előző korszak hagyott ránk”.

Ez a hátrány a hatalmas adósság – folytatta -, az elmúlt nyolc év felelőtlen politikája miatt ugyanis az ország ismét adósságcsapdába került, amit nem a válság okozott, hiszen a hitelek nyakló nélküli felvétele, az ország teljes eladósítása már évekkel korábban megkezdődött. Ezért egyszer majd viselni kell a politikai felelősséget – tette hozzá. Magyarországnak egy éve van arra, hogy kiszabaduljon az államadósság csapdájából, de legalábbis kinyissa a csapda ajtaját – szögezte le Orbán. Szerinte ha ez nem sikerül, az adósság maga alá temeti az ország minden lehetőségét, kicsúszik kezükből a gazdaság irányítása.

A kormányfő azonban úgy látja: a 2011-es költségvetéssel a kormány megállítja az államadósság-növekedést, az új költségvetés az adósságcsapdából való szabadulás első lépése, egy átfogó gazdaságpolitika egyéves, jövő évre eső szakasza. Közölte: ma az államadósság meghaladja a 20 ezer milliárd forintot, minden magyar állampolgár fejenként 2 millió forintnyi terhet „cipel a hátán”. Hozzátette: 2010-ben mintegy 1.200 milliárd forintot meghaladó összeget kellett fordítani adósságkezelésre; adósságszolgálat és adósságtörlesztés nélkül a 2011-es költségvetés nem 3 százalékos hiányt, hanem 0,8 százalékos többletet mutatna.

„A 2011-es költségvetéssel mi, magyarok megfékezzük és megállítjuk az államadósság növekedését. Megállítjuk, mert a költségvetést a nemzeti össztermék 3 százalék alatti hiányával alkotjuk meg” – jelentette ki. Felidézte, 2004 óta sohasem volt a büdzsé hiánya 3 százalék alatt. Kiemelte, ezt a politikát kívánják folytatni 2011 után is. Úgy tervezik, hogy a gazdaság növekedésével emelik a nemzeti össztermék mértékét, a hiányt tartósan 3 százalék alatt tartják, és szerkezeti reformokat hajtanak végre – az utóbbiakat célzó konzultációkat megindították. Megkezdődött a nyugdíjreform, az oktatási, a közigazgatási, az egészségügyi, valamint a közösségi közlekedési reform részleteiről szóló szakmai vitasorozat – sorolta.

Álláspontja szerint ha a 3 százalék feletti növekedést sikerül tartóssá tenni, ha képesek lesznek 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, ha a kormány és a parlament sikeresen zárja le a szerkezeti reformokat, és a környező gazdasági térségek fejlődési tendenciái nem romlanak le drámaian, akkor 2014-15-re 70 százalék alá csökkentik az államadósságot a mostani 80 százalék körüli szintről.

Orbán Viktor szerint a jövő évi büdzsé a megújulás költségvetése, ugyanis a rendszerváltoztatás óta először nem az örökölt rendszert próbálja átalakítani, hanem egy teljesen újat teremt. Kifejtette: olyan új költségvetésre van szükség, amely az eddigiektől élesen eltérő filozófiára, az együttműködés gazdaságpolitikájára épül, és maximális elsőbbséget biztosít a magyar gazdasági növekedésnek, a munkahelyek megszületésének.
2011-ben új alkotmány kell, amely az erős és sikeres Magyarország megteremtését szolgálja. Úttörő adórendszerre van szükség, át kell alakítani az egészségügyet, az oktatást – sorolta, hangsúlyozva, hogy a megújulás évében olyan országgá kell alakítani Magyarországot, ahol nem fordulhat elő többé, hogy a szabályok ellenkezzenek az emberek igazságérzetével, ahol nem fordulhat elő többé, hogy bárki számára kötelezővé tegye az állam, hogy a saját pénzét magánbefektetőkre bízva kockáztassa, ahol soha többé nem fordulhat elő, hogy békés emberekre uszítják a rendőrséget.
Közölte, az új magyar adórendszer modellértékű lesz, mindenki számára kedvezőbb, átlátható és előre kiszámítható viszonyokat fog teremteni. „Ha a jövő évben sikeresen végigvisszük a megújuláshoz szükséges változtatásokat, akkor versenyben maradunk, (…) akkor Magyarország belátható időn belül erős ország lesz”. Ha nem, ismét vesztesekké válunk – hívta fel a figyelmet, kijelentve: az előttünk álló egy évben dől el, milyen lesz a rá következő tíz esztendő. Megismételte, az előttünk álló egy évnek a megújulás évének kell lennie.

Mindazt, ami gátolja a megújulást, meg kell változtatni, rossz szokásokhoz ugyanis nem szabad ragaszkodni, mert azok visszahúznak – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ahhoz, hogy jövőre sikerüljön a megújulás, tisztában kell lenni azzal: sikeresen változatni csak józan ésszel, határozottan lehet, megtorpanni pedig nem szabad.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek