2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Nyugdíjügy – MEOSZ: „nem lehet igaz”, hogy megvonnak rokkantsági nyugdíjakat

Nyugdíjügy – MEOSZ: „nem lehet igaz”, hogy megvonnak rokkantsági nyugdíjakat

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint csak „hírlapi kacsa”, hogy fideszes képviselők múlt pénteki alkotmánymódosító javaslata alapján jogosan járó rokkantsági nyugdíjakat vonnának el.

A MEOSZ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „egyetlen keresztény ember sem szavazná meg a Fidesz-KDNP-pártszövetség parlamenti képviselői közül, hogy sérült embertársaitól – akik járulékot fizettek, és ezért fogyatékossá válásuk után a társadalmi szolidaritás és a befizetett pénzük okán rokkantsági ellátást kaptak – megvonják ezt”.
„Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz alapvető vállalásként fogalmazta meg (…),  hogy megvédi a nyugdíjakat” – írta a szervezet.
A szövetség kiemelte: nem hiszi el, hogy Magyarország kormánya megsértené az ENSZ-egyezmény fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló passzusát.
Lázár János és Balsai István múlt pénteken terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki betöltötte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban. A javaslat indoklása arra utal, hogy ez például a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulására vonatkozhat.
A módosítás szerint „az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető”.
A Nemzetgazdasági Minisztérium február végén készített elemzésében azt állapította meg: a rokkantsági ellátások támogatási rendszere Magyarországon bonyolult és ellentmondásos, esetenként túl sokat ad, fontos támogatások pedig hiányoznak; kritikusan alacsony a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása.
Másnap a dokumentum alapján Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: ma Magyarországon a 2,9 millió nyugdíjasnak körülbelül a negyede, 728 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat, ami a munkaképes korú lakosságon belül kiemelkedően magas arány a környező országokkal összehasonlítva. A rokkantnyugdíjasok 48 százaléka még nem érte el a nyugdíjkorhatárt. MTI

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…
Jönnek a választási eredmények
Ma Magyarország 3177 településén önkormányzati választásokat tartottak. Először fordul elő, hogy ez együtt történik az Európai Parlament (EP) magyar t…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …