2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Már megvehetik az önkormányzatok a bedőlt hitelesek lakásait
Már megvehetik az önkormányzatok a bedőlt hitelesek lakásait

Már megvehetik az önkormányzatok a bedőlt hitelesek lakásait

Már megvehetik az önkormányzatok a bedőlt hitelesek lakásaitAz önkormányzatok múlt péntektől már élhetnek elővásárlási jogukkal: megvehetik azoktól az adósoktól a lakásukat, akik nem tudják fizetni hitelüket – közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos hangsúlyozta: augusztus 21-én lépett hatályba a lakáshitelesek megsegítését célzó,

az önkormányzatok számára elővásárlási jogot biztosító törvény érintett rendelkezése. Ez a rendelkezés elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, hogy a területükön kényszerárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat korábbi tulajdonosainak bérbe adják. Szintén lehetőség nyílik arra, hogy azok is eladhassák lakásaikat az illetékes önkormányzatnak, akik ellen még nem indult végrehajtási eljárás.
 
A kormányszóvivő emlékeztetett arra: a törvényt az Országgyűlés június 15-én fogadta el, amely a június 22-i Magyar Közlönyben jelent meg. Innen számítva a 60. napon lépett életbe, ennyi idő alatt az önkormányzatoknak is lehetőségük volt felkészülni a változásokra.

Szollár Domokos felidézte: az önkormányzatok számára a kormány kiterjesztette a mintegy 60 milliárd forintos „Sikeres Magyarországért” Bérlakás Hitelprogram lehetőségeit, hogy lehetőségük legyen kedvezményes, önrész nélküli hitelt felvenni az elárverezésre kerülő lakások elővásárlásához és bérlakássá tételéhez.

Felhívta a figyelmet arra: a kormány eddig fél tucat intézkedést hozott a lakáshitelesek védelmében. Ide sorolta, hogy a gazdasági válság miatt munkanélkülivé vált, vagy fizetési nehézségekkel küzdő, de munkával rendelkezők átmeneti kölcsönért folyamodhatnak hitelintézetüknél. A kétéves lefutású áthidaló kölcsön meghatározott részére az állam garanciát vállal.

Példaként említette azt is: augusztus 1-én lépett hatályba a hitelintézetekre vonatkozó törvény kormány által javasolt módosítása, amely korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítást, a hitelek egyoldalú drágítását.

 

/MTI/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek