2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Magyarországot 17 vállalkozás képviseli a budvai nemzetközi élelmiszeripari vásáron

Magyarországot 17 vállalkozás képviseli a budvai nemzetközi élelmiszeripari vásáron

(MTI) – Tizenhét vállalkozás képviseli Magyarországot a 41. budvai Food Fair Nemzetközi Élelmiszeripari Vásáron, amely csütörtökön nyílt meg a montenegrói tengerparti városban. Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos a magyar részvétellel kapcsolatban az MTI tudósítójának telefonon elmondta: olyan cégeket mutatnak be Budván, amelyek „alkalmasak arra, hogy az itteni piacon megvessék a lábukat”, és minőségi magyar termékekkel lássák el a piacot. A vásáron főleg hús- és tejipari termékeket, diabetikus élelmiszereket és édesipari termékeket gyártó magyar cégek vannak jelen.  
Kiemelte, hogy Montenegró kis ország, de a térség egyik legfontosabb elosztó központja, az együttműködéssel pedig a magyar vállalkozások a szomszédos Albániát, Bosznia-Hercegovinát és Macedóniát is el tudnák érni, ami közel 7 milliós piacot jelentene a magyar termelőknek, tenyésztőknek és élelmiszer-ipari cégeknek.
Montenegró – helyi kapacitások hiányában – jelentős, évi 300-400 millió eurós élelmiszerimportra szorul. Ebben tudnának jelentős szerepet vállalni a magyar vállalkozások.
A politikus hozzátette, hogy a magyar termékek igen ismertek Montenegróban, korábban ugyanis egy nagykereskedelmi cég által voltak jelen az országban. Most elenyésző mértékű a forgalmazás, ezért kiemelten fontos a tavaly októberben Podgoricában megnyílt Magyar Nemzeti Kereskedőház szerepe – fogalmazott Budai Gyula.
Az élelmiszeripar mellett a turisztikai lehetőségeket is felmérte a miniszteri biztos. Elmondása szerint a magyar turisták még nem nagyon fedezték fel az Adriai-tenger montenegrói szakaszát. „Ezen sokat lendítene, ha Budapest és Podgorica között a már korábban többször emlegetett légi járat a WizzAiren keresztül megvalósulna” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte, hogy a fejlesztésben jelentős szerepet játszhat az a közel 45 millió eurós Exim Bankos hitelkeret, amely a magyar és a montenegrói kis- és közepes vállalkozásoknak akár gazdaságfejlesztési, akár turisztikai fejlesztési célra felhasználható forrást biztosít. „A lehetőségeket kellene tartalommal kitölteni, a turizmus lehet a következő nagyon fontos kitörési pont a két ország kapcsolatában, ami szintén visszahat arra, hogy a magyar cégek még nagyobb arányban tudjanak megjelenni Montenegróban” – szögezte le Budai Gyula.
A további együttműködési lehetőségekről a Magyar-Montenegrói Gazdasági Vegyes Bizottság március 30-31-i budapesti ülésén lesz szó.
Az Európai Unió országai közül Magyarország a második legnagyobb montenegrói befektető, tavaly mintegy 46,5 millió euró értékben került magyar termék Montenegróba.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…