2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

A DK díszpolgár jelöltje a Hegyvidéken Mécs Imre és Sztankay István

Mécs Imre aktívan részt vett az 1956-os forradalomban, a nemzetőrség szervezésében, majd 1956 novembere után az ellenállásban. 1957-ben letartóztatták, s előbb halálra, majd életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

1975-ben kapcsolódott be a szerveződő demokratikus ellenzék tevékenységébe. Egyik kezdeményezője, szervezője és szónoka volt Nagy Imre és mártírtársai temetésének. Mécs Imrében a rendszerváltás egyik kulcsszereplőjét, országgyűlési képviselőjét tisztelhetjük. Mindig az egyetemes szabadság, az emberi méltóság és a jogállam értékeinek védelmezőjeként lépett fel. Mécs Imre kiemelkedően kapcsolja össze közelmúltunk történelmének dicső cselekedeteit a jelenkorral, és ösztönzőleg hat mindazokra, akik nem hajlandóak kompromisszumokat kötni a demokrácia kárára.

A Nemzet Színésze, Sztankay István az egyik legsokoldalúbb, értékteremtő magyar színművész volt. Sokféle műfajban nyújtott maradandó alakítást, s hitelességét igényes, sallangmentes játékának köszönhette. Munkássága azt bizonyítja, hogy nincsen „nehéz” vagy „könnyű” műfaj, mert csak a legmagasabb fokú minőség lehet a mérce. Nagy művészünk értékteremtő volt, s törekednünk kell arra, hogy a magunk pályáján nyomába érhessünk.

A Hegyvidék kormánypárti többsége másokat jelölt díszpolgárnak, így előterjesztésünket jövőre újra megtesszük.

Vágó István
a DK elnökségének tagja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek