2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
Ma lép életbe a nyári kamionstop

Ma lép életbe a nyári kamionstop

Ma lép életbe a nyári kamionstopMa lép életbe a nehéz tehergépjárművek számára a nyári hétvégi kamionstop, amely az eddigiektől eltérően szombatonként csak 15 órától lesz érvényben vasárnap 22 óráig. Egy tavalyi jogszabály-módosítás következtében változott meg a kamionstop időtartama.

Eddig június 15-től, szombat reggel 8 órától vasárnap este 10 óráig volt tilos a kamionok közlekedése a nyári időszakban. A változtatással az időpont kitolódott július 1-jére, a hétvégén belül pedig szombat reggelről délután 3 órára, de változatlanul vasárnap este 10 óráig tart – közölte a közlekedési minisztérium.

A szaktárca közlése szerint azért változtatták meg a szabályozást, mert így akarják egyenletesebbé tenni a tehergépjárművek hétvégi forgalmát és biztonságosabbá tenni a hétvégi áruellátást. Megjegyezték: a hazai előírás ezzel igazodik a környező országok, elsősorban a fő áruáramlási irány, Ausztria forgalomkorlátozásához.

A rendelkezés módosításától azt várják, hogy elmaradnak a péntek délutáni és hétfő kora reggeli torlódások.
 
Az új szabályozás szerint csak az Euro-3 vagy annál magasabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járművek üzemben tartói kérhetnek felmentést a korlátozás alól. Ettől függetlenül a hétvégén is közlekedhetnek például a gyorsan romló élelmiszert, postai leveleket, friss virágot, humanitárius küldeményeket szállító vagy lakossági költöztetéshez használt tehergépjárművek. A korlátozás nem vonatkozik a mezőgazdasági betakarítást végző járművekre sem.

Bővült azon utak köre, amelyeket csak a rendkívüli veszély elhárításával kapcsolatos szállításokat végzők használhatnak, e körbe került a teljes M7-es autópálya és a 2/A autóút, a 6-os főút Dunaújváros és Budapest között, a 37-es út Miskolc és Sátoraljaújhely között, továbbá a 86-os út Jánossomorja és Nemesbőd, valamint Körmend és Zalabaksa között.

A nyári időszakon kívül, szeptember 1-jétől június 30-ig továbbra is érvényben marad a kamionstop, de csak szombat este 10 órától vasárnap (és munkaszüneti napokon) este 10 óráig.

 

(MTI)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…