2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Emberrablás Szíriában – Hazatért a három magyar

Emberrablás Szíriában – Hazatért a három magyar

Hazatért Magyarországra a Szíriában augusztus közepén elrabolt, az elmúlt napokban kiszabadult három magyar állampolgár; a kiszabadultak megjelentek a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfői budapesti sajtótájékoztatóján is. A három férfi egyike azt közölte, magánúton tartózkodtak Szíriában. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára ugyanakkor hangsúlyozta: vizsgálni kell, hogy a magyarok szíriai tartózkodása, ottani tevékenységének körülményei ellentétesek-e valamilyen jogszabállyal. Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a tájékoztatón azt mondta, a három magyart három szírrel együtt – gépkocsijukat megállítva – augusztus 13-án hurcolta el egy katonai akció keretében a Szíriai Szabad Hadsereg damaszkuszi csoportja, amelyet már másnap azonosított a TEK. Ezt követően intenzív, komplex, sokszereplős tárgyalási időszak kezdődött, amelynek eredményeként augusztus 23-án döntöttek úgy a felkelők, hogy szabadon engedik a foglyokat. Az elengedés után a kiszabadultak találkoztak a szír katonasággal, amely ezután szavatolta a biztonságukat – részletezte.
Beszámolt arról is, hogy szombaton a magyar hatóságok kaptak egy közleményt a szabad hadsereg damaszkuszi szárnyától, amelyben egyebek mellett azt írták, hogy „augusztus 13-án egy ellenálló katonai egység katonai akció során a környéken elfogott egy rezsimhez tartozó speciális egységet. A későbbiekben kiderült, hogy közülük három szakértő magyar állampolgár”. Azt is írták – idézte a főigazgató-helyettes -, hogy „figyelembe vettük, hogy az említettek tevékenysége miatt önöknek nincs felelőssége, figyelembe vettük az önök jó szándékait ebben a tekintetben, és egyben kötelességüket polgáraik iránt. Emiatt a foglyokat méltósággal kezeltük az önök első kapcsolatfelvétele óta”.
Ebből a kommünikéből is látszik, hogy emberségesen, az egyezményeket betartva bántak a foglyokkal, nem történt semmilyen inzultus, de az is egyértelmű – mint minden ilyen szituációban -, hogy a foglyoknak értékük volt – mondta Bodnár Zsolt, aki kiemelte, nem fizettek pénzt a fogvatartottakért, és semmilyen egyéb követelést sem teljesítettek.
Takács Szabolcs Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarország damaszkuszi nagykövetségének munkatársai jelen voltak a magyarok kiszabadulásakor, és aktívan részt vettek abban is, hogy Libanonon keresztül hazatérjenek. Jelezte egyúttal, hogy Magyarország fenntartja jelenlétét Damaszkuszban.
Sok kérdőjel van még ugyanakkor az üggyel kapcsolatban: meg kell vizsgálni, miért és milyen körülmények között tartózkodott a három magyar Szíriában, milyen tevékenységet folytattak ott – sorolta.
A magyar kormányzati szerveknek semmi közük nem volt a három magyar szíriai tartózkodásához, jelenleg még szíriai beutazásuk körülményeit sem ismerik, csak annyit tudnak, magánkezdeményezés alapján utaztak a közel-keleti országba – jelentette ki. Hozzáfűzte: „itt utalnék vissza arra a kockázatra, amelyet nemcsak a saját személyes biztonságukra nézve jelentett az ott-tartózkodás, hanem Magyarország nemzetközi megítélésére is”. Ezzel összefüggésben megjegyezte: az elrablás körülményei, az elrablók személye és a magyarok múltja – korábban rendőrök voltak – olyan találgatásokra adhatott esetleg okot, hogy esetleg a magyar államnak bármilyen köze lehet a három magyar szíriai tartózkodásához.
A helyettes államtitkár azt mondta: vizsgálni kell, hogy az ott-tartózkodásuk, az ottani tevékenységük körülményei ellentétesek-e valamilyen jogszabállyal. Emlékeztetett, a külügyi tárca a közelmúltban többször is felhívta a magyarok figyelmét, hogy a Szíriában tartózkodók lehetőség szerint hagyják el az országot, és senki ne utazzon oda.
A három férfi egyike ezt követően közölte: magánúton tartózkodtak Szíriában, rövid ideig, egy baráti meghívásnak eleget téve, és sem a szíriai rezsimhez, sem a felkelőkhöz nincs közük. Hozzátették azt is, hogy útjuknak nem volt köze korábbi magyarországi tevékenységükhöz. Fogva tartásukról annyit mondtak, hogy fizikálisan nem volt embertelen, de lélekben megviselte őket, és egy ideig még eltart, mire feldolgozzák a történteket.
Egyúttal mindhárman megköszönték a magyar hatóságok munkáját.
A Szíriából hazatért három férfi a nevét nem árulta el.
Hajdu János, a TEK főigazgatója a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a TEK munkatársainak az elvégzett munkáért, a partnerszolgálatoknak – amelyeket nem nevezhetett meg – és a Külügyminisztériumnak. Megjegyezte, egy kiszabadítás nem mindig jelenti azt, hogy „kommandósok ugrálnak”, ugyanis az lehetséges fizetéssel, tárgyalásos úton vagy erőszakkal. Jelen esetben ez tárgyalásos úton történt – rögzítette.
Megerősítette továbbá, hogy a kiszabadulás előtti napokban ebben az ügyben is tárgyalt a Közel-Keleten, de a kívánt sikert nem ez hozta meg, hanem egy itthoni felderítési adat és az együttműködés egy külföldi társszervvel.
A Magyar Nemzet hétfői számában arról írt, hogy a magyarokkal együtt elrabolt három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, és a lap információi szerint ők napokon belül szintén Magyarországra érkeznek. A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával együtt visszatelepült Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus belpolitikai helyzetben életük veszélyben van. A napilap úgy tudja, hogy Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi Magyarország damaszkuszi nagykövetségét, és vélhetően menedékjogot kér maga és családja számára.
Arra a kérdésre, hogy érkezett-e már menedékjog-kérelem, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a tájékoztatón azt közölte, nem tud ilyenről.-MTI-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek