2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Decembertől vizsgázniuk kell a köztisztviselői állásra pályázóknak
Decembertől vizsgázniuk kell a köztisztviselői állásra pályázóknak

Decembertől vizsgázniuk kell a köztisztviselői állásra pályázóknak

Decembertől vizsgázniuk kell a köztisztviselői állásra pályázóknakJúlius 1-től a vezető közigazgatási tisztségekre pályázóknak, december 1-től minden köztisztviselői pozíció elnyeréséhez kötelező előzetesen közigazgatási versenyvizsgát tenni – közölte a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) képzési főigazgató-helyettese. A vizsgázóknak alkotmány- és jogi ismereteikről, közigazgatás-tudományi felkészültségükről, társadalomismeretükről, gazdasági és pénzügyi tájékozottságukról, valamint emberi jogi, etikai és adatkezelési tudásukról kell számot adniuk – ismertette Szakács Gábor, aki kiemelte: a vizsgán nemcsak a pályázók tárgyi tudását, jogszabályi ismereteit, hanem készségeit, képességeit is ellenőrzik.
 
A vizsgát azért nevezik versenyvizsgának, mert a munkáltató, bár erre nem kötelezett, de az elért pontszám alapján dönthet arról, kit vesz fel egy adott pozícióra – magyarázta Szakács Gábor.

A vizsga első része egy teszt, amellyel a vizsgázó tárgyi tudását mérik fel; majd esszét kell írni, ezzel a helyesírás, a stiláris készség és az informatikai ismeretek ellenőrizhetők; végül a vizsga szóbeli részén a kommunikációs készségeket, az érvelési technikát, a lényeglátást és a problémakezelési képességet értékelik – mondta a főigazgató-helyettes.

A köztisztviselői pozíciók betöltéséhez korábban csupán általános követelményeknek kellett megfelelni, mint például a büntetlen előélet. A 2006-tól kezdődő reform keretében először kötelezővé tették a pályáztatást minden köztisztviselői pozíció betöltésekor, ezt a vezetőknél többlépcsős, kompetenciát ellenőrző kiválasztás követte, végül – harmadik elemként – beiktatták a vizsgát július, illetve december 1-től – magyarázta Szakács Gábor.

Az eddigi rendszerben a köztisztviselők egy-két év munkaviszony után alapvizsgát, három év után pedig szakvizsgát tettek. A versenyvizsga bevezetésével az alapvizsga megszűnik, és várhatóan a szakvizsgát is átalakítják majd – mondta a KSZK főigazgató-helyettese.

Szakács Gábor beszámolt arról is, hogy a vizsgát nemcsak Budapesten, hanem a regionális államigazgatási hivatalokban is le lehet majd tenni; mintegy 500 vizsgáztatót választottak ki pályázat útján, az ő felkészítésük szeptemberben esedékes – tette hozzá.

 

Versenyvizsgát – az iskolai végzettségnek megfelelően – közép- és felső szinten lehet tenni. A vizsgára felkészítő tanfolyam is indul, hagyományos tantermi és online formában egyaránt. A versenyvizsga díja 2009-ben 19.325 forint, ám az a jelölt, akit később felvesznek valamelyik közigazgatási szervhez, visszakapja a vizsga díját .

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…

További cikkek