2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Pályázatok
  • »
  • Fűtési rendszer korszerűsítés, megújuló energiák a Mátrai Gyógyintézetben
Fűtési rendszer korszerűsítés, megújuló energiák a Mátrai Gyógyintézetben

Fűtési rendszer korszerűsítés, megújuló energiák a Mátrai Gyógyintézetben

Fűtési rendszer korszerűsítés, megújuló energiák a Mátrai GyógyintézetbenA Mátrai Gyógyintézetben 77 éves fennállása óta a legnagyobb, legösszetettebb felújítás, rekonstrukció kezdődhet meg. Az intézmény sikeresen pályázott az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok keretében meghirdetett felhívásra és 804 millió forintos támogatást nyert el, melyhez maga biztosítja a közel 150 millió forintos önerőt.

Mátraházán a tüdőbetegségek gyógyításához megfelelő, a 700 m tengerszint feletti magasság, a szubalpin éghajlat, az országos átlag feletti napos órák száma, az 5-6 fokkal az országos átlag alatti hőmérsékletingadozás, a ritka ködképződés, és a minimális porülepedés. A Mátrai Gyógyintézet Magyarország egyetlen magaslati klímával rendelkező éghajlatú egészségügyi intézete. A helyi gyógy tényezők speciális hatását a betegek gyógyítására és rehabilitációjára orvosi tanulmányok bizonyítják.

Jelenleg a fűtés pakurával történik, mely környezetkímélőnek egyáltalán nem mondható. A pakura kéntartalma miatt az intézet által kibocsátott kéndioxid mennyisége évente meghaladja a 6 tonnát. Ismert módon a savas esők kiváltója a levegőbe kerülő kéndioxid és kéntrioxid. Ugyanezen gázok belélegezve a tüdőt is roncsolják.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok keretében megvalósuló a „Megújuló energiát felhasználó fűtési rendszer a környezetszennyező, pakura alapú kazánok kiváltására” című, projektben a mátraházai központi épület teljes külső hőszigetelése, mintegy 17000 m2-en, az összes külső nyílászárójának cseréje, közel 3700 m2-en és a rossz hatásfokú, környezetszennyező pakura alapú fűtésnek, megújuló energiaforrásra való kiváltása történik meg.

A mintegy másfél évig tartó műszaki előkészítés, energetikai próbák és méretezések után a legújabb generációs levegő-hőcserélős rendszer került kiválasztásra.

Ez az új technológia, ilyen nagy térben, régi épületben, egészségügyi környezetben most kerül először alkalmazásra.

A projekt során először is a hőszigetelési hibák (falaknál, nyílászáróknál, csöveknél) feltárására és kiküszöbölésére kerül sor melynek köszönhetően a fűtés energia szükséglete nagy mértékben csökken a jelenlegi igényhez képest. A légszennyezést okozó pakura fűtésnek alternatívát teremtve megújuló, a levegő energiáját hasznosító levegős hőszivattyú egységek is telepítésre kerülnek. A központi vezérlő rendszer kiépítése is megtörténik annak érdekében, hogy a fűtés szabályozás lehetőségét javítva a fűtés energia szükséglete csökkenjen. Végül a hőleadó rendszer felújítására is sor kerül, annak érdekében, hogy a megújuló energiából származó hő alacsonyabb fűtővíz-hőmérséklet mellett is felhasználható legyen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek