2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Bajnai: „innen már csak előre tudunk menni”
Bajnai:

Bajnai: „innen már csak előre tudunk menni”

Bajnai: A miniszterelnök szerint a magyar-szlovák kapcsolatok olyan mélypontra jutottak, hogy mindenképpen találkozni kell, és nyíltan fel kell tenni a kérdéseket, hová vezetnek a szlovák kormány legutóbbi lépései, miért jó ez Szlovákiának és milyen eredményt hozhat középtávon a mesterségesen generált belső megosztottság. Bajnai Gordon az MTI-nek adott interjújában elmondta: konkrét javaslatokat tesz majd a helyzet javítására szlovák kollégájának szeptember 10-én. „Innen már csak előre tudunk menni” – értékelte a magyar-szlovák viszonyt a kormányfő. Úgy vélekedett: most nem ünnepélyes, semmitmondó látogatásra, katonai parádéra van szükség.
 
Hanem arra, hogy olyan munkatalálkozót tartsanak, amelyen megpróbálják megoldani a Szlovákia által, elsősorban a nyelvtörvény elfogadásával, „teljesen fölöslegesen” generált feszültségeket. „Miközben tudom, kívülről, Európából nézve úgy tűnik, mintha két gyerek civakodna a homokozóban, és ez sokat árt mindkét ország tekintélyének, a mindenkori magyar kormány nem hagyhatja szó nélkül, hogy a magyar kisebbséget súlyos sérelem érje” – hangsúlyozta Bajnai Gordon, aki szerint ez nem egyszerűen magyar, hanem európai ügy is. „Más ország is ugyanezt tenné a helyünkben” – fogalmazott.

„Azért léptünk be az Európai Unióba, mert azt gondoltuk, hogy ebben a klubban magasabb értékek, magasztosabb erkölcsi szabályok vannak. A szlovák nyelvtörvény ellentmond ezeknek az európai értékeknek” – tette hozzá. „Mi szükség van arra, hogy a XXI. század Európájában embereket, megkérdőjelezhetetlenül szlovák állampolgárokat azért zaklassanak, büntessenek, mert az anyanyelvükön beszélnek orvosukkal vagy magyarul szeretnének misét hallgatni? Hova vezet ez? Miért lenne erősebb ettől Szlovákia?” – tette fel a kérdést a kormányfő.

Bajnai Gordon úgy látja: meg kell próbálni együttműködni a szlovák kormányzattal, hogy egyik országban se a szélsőségesek diktálják a politikát, hanem azok, akik tudják, van vesztenivaló, ha így marad a helyzet. Hozzátette: mindkét állam nyerhetne azon, ha normalizálódnának a kapcsolatok. Ez csak akkor valósulhat meg, ha megszűnnek a magyar kisebbséget hátrányosan érintő lépések, amelyeket vélhetőleg a szlovák belpolitikai csatározások, egyszerű szavazatszerző törekvések és a Szlovákiában is jelentkező gazdasági bajok motiválnak, és céljuk, hogy eltakarják a valós problémákat – jelentette ki a kormányfő.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek