2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A bankszövetség elfogadta a magatartáskódex alapjául szolgáló javaslatot
A bankszövetség elfogadta a magatartáskódex alapjául szolgáló javaslatot

A bankszövetség elfogadta a magatartáskódex alapjául szolgáló javaslatot

A bankszövetség elfogadta a magatartáskódex alapjául szolgáló javaslatotHosszú vita után a Magyar Bankszövetség elnökségi ülése szerdán elfogadta azt a banki szakértők által kidolgozott javaslatot, amely az egyoldalú szerződésmódosításokat korlátozó magatartáskódex alapja lehet – értesült a Népszabadság. A miniszterelnök és a bankok vezetőinek júliusi egyeztetésén még arról volt szó, hogy a kódex az egyoldalú szerződésmódosításokról szól majd. Ezzel szemben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) gyakorlatilag a teljes lakossági hitelezést megreformálná – írja a napilap csütörtöki száma.

Az eredeti menetrend szerint már szeptember elejére össze kellett volna állnia a kódexnek, de a piaci szereplők és a felügyeleti szervek elképzelései közötti különbségeket elnézve még az is kétséges, hogy a hónap során sikerül eljutni a piszkozatoktól a tisztázatig – áll a lapban.

A Népszabadság értesülése szerint a bankszövetségi munkaanyagból azok a PSZÁF-javaslatok maradtak ki, melyekről a banki szakértők úgy gondolták, hogy azokhoz a vonatkozó jogszabályokat is módosítani kell.

A PSZÁF anyagából végül csak a szerződésmódosítások korlátozására, a végrehajtásokra és a behajtásokra, valamint az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó elképzelések maradtak meg – az utóbbit leszámítva azonban ezekben sincs teljes egyetértés.

A napilap információi szerint az új szabályok minden olyan hitelintézetre is vonatkoznának, amely lakossági hitelezéssel foglalkozik. Így a pénzügyi vállalkozásokra is, ám ezeket eddig senki nem kereste meg. A cikk szerint a felügyeletnek van elképzelése arról, hogyan bírhatja rá a cégeket a csatlakozásra. „Megkérheti” például a refinanszírozó bankokat, hogy csak olyan pénzügyi vállalkozásnak adjon hitelt, amely aláírta a kódexet. Az ötletek között szerepel egy szégyenfal felállítása is, melyen azok szerepelnének, akik nem alkalmazzák az új szabályokat.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…