2023. 11. 29. szerda

Taksony
1 EUR 380 HUF
1 GBP 438 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az államfő aláírta a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt
Az államfő aláírta a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt

Az államfő aláírta a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt

Az államfő aláírta a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvénytSólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. Az Országgyűlés június 8-án, név szerinti szavazás során fogadta el a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján már idén ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek. A név szerinti voksolást a Jobbik kérte. A képviselők közül 258-an szavaztak igennel, 93-an nemmel. Az előterjesztésre igennel szavazott a Fidesz- és KDNP-frakció, az MSZP és a Jobbik képviselői viszont elutasították azt. A zárószavazáson nem vettek részt a Lehet Más a Politika (LMP) képviselői, mert nem értenek egyet a törvénnyel. A kihirdetése napján hatályba lépő jogszabály rögzíti, hogy az új szabályokat már a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek 2010-es általános választásán alkalmazni kell.

A Jobbik hétfőn arra kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt, hanem kérjen előzetes normakontrollt a jogszabályról. Az ellenzéki párt szerint antidemokratikus torzulásokat eredményez, ha életbe lép az új szabályozás. A Jobbik több országgyűlési képviselője hétfőn egy temetési autóval érkezett a déli harangszó ideje alatt a Sándor-palotához, amelynek tetejére egy koszorúval is ellátott koporsót tettek. A jármű elé egy transzparenst feszíttetek ki, amelyre az volt írva: „Önkormányzatiság – élt 20 évet”.

Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt az önkormányzatiságot temető performansszal összekötött sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Fidesz a győztes mindent visz elve alapján, alkotmányellenesen, úgy módosítaná már idén ősztől a helyhatósági választásokat, hogy ellehetetlenítené a civileket és a kisebb pártokat.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek