2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A következő hét évben 100 millió euró jut a magyar-osztrák határ menti közlekedési fejlesztésekre

A következő hét évben 100 millió euró jut a magyar-osztrák határ menti közlekedési fejlesztésekre

(MTI) – A következő hét évben mintegy 100 millió eurót (30 milliárd forintot) fordít Magyarország és Ausztria a határ menti közlekedési infrastruktúra fejlesztésére – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Sopronban, a fejlesztési tervek bemutatásán.

Magyar Levente hangsúlyozta: a két évvel ezelőtt kezdődött közös magyar-osztrák munka révén 1,5 millió eurós keretből elkészültek az előzetes tanulmányok, amelyek alapján 2016 tavaszán benyújthatják a pályázatokat.
A két ország között kilenc közúti és két vasúti kapcsolatot újítanak fel a tervek szerint. A kilenc közúti fejlesztésből hat határ menti falvakat köt össze, ezen felül a 87-es utat Kőszegnél, az M85-ös autóutat pedig Sopronnál rákötnék az osztrák autópálya-hálózatra.
A vasúti összeköttetések fejlesztéséről szólva hozzátette: a Szombathely és az ausztriai Felsőőr (Oberwart) között, valamint Fertőd és Pomogy (Pamhagen) között modernizálnák a vonalakat. 
Elmondta azt is, hogy ezek a fejlesztések mind csökkentik a határok adminisztratív jellegét, amely az Európai Unió egyik célja, nem mellesleg a beruházások naponta milliók számára könnyítenék meg a mindennapi életet.
Jelezte: egész Európa erejét és cselekvőképességét minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítja a migráció, ami a magyar osztrák kapcsolatokat is próbára tette, de a feladatot sikeresen megoldották. Mint fogalmazott, az együttműködés erejét bizonyítja, hogy a fejlesztési projektet semmilyen módon nem terhelte a kérdés, ami „ékes bizonyítéka annak, hogy sikeres lesz a jövőben is az együttműködés”. 
Hans Niessl Burgenland tartományfőnöke elmondta, hogy 2013 óta 356 kilométer hosszú határszakaszon végeztek átfogó vizsgálatot, hogy megtudják, hol jelent problémát a határszakasz átjárhatatlansága. 
A tanulmány szerint a vizsgált szakaszon 34 közúti határátlépési pont van. Ezek azonban olyan aránytalanul oszlanak el, hogy a települések között gyakran hosszú kerülőutakat kell megtenni. 
A tartományfőnök hangsúlyozta: a cél, hogy olyan értelmes projekteket hozzanak a két ország között létre, amelyek a turisztikai, a kulturális és a gazdasági fejlődés lehetőségeit hordozzák magukban. 
Jelezte: a fejlesztéseket magyar oldalon 85 százalékban támogatja az EU, osztrák oldalon a támogatás mértéke elérheti az 50 százalékot. 
Hozzátette: amikor majd Brüsszelben prezentálják a terveket, el fogják mondani, hogy az együttműködés a két ország között példaértékű.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek