2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • 85 milliárd forintot vonnak el jövőre az önkormányzatoktól
85 milliárd forintot vonnak el jövőre az önkormányzatoktól

85 milliárd forintot vonnak el jövőre az önkormányzatoktól

85 milliárd forintot vonnak el jövőre az önkormányzatoktólJövőre nettó 85 milliárd forintos forrást vonnak ki az önkormányzatoktól – közölte az önkormányzati miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Varga Zoltán elmondta: jövőre is lesz gázártámogatás, de az ehhez szükséges 20 milliárd forint a tárcától átkerült szociális minisztérium büdzséjéhez. Kiemelte: folytatódik a panelprogram is, de más konstrukcióban. A minisztérium fejezeti főösszege a jövő évi előirányzat szerint 67 milliárd forint lesz, idén 65,4 milliárd forint volt az elkölthető pénz – emelte ki a miniszter, kiemelve: a sport és turisztika nem lehet további vesztese a takarékossági intézkedéseknek. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságokról szólva elmondta, hogy a feladatok maradéktalan ellátásához a források rendelkezésre állnak.
 
Kérdésre válaszolva hozzátette, hogy a tűzoltóság vezetőivel folyamatosak az egyeztetések a költségvetési támogatásról. A helyi önkormányzatok jövő évi finanszírozása kapcsán Varga Zoltán hangsúlyozta, hogy 2010-ben a költségvetés 1.126,6 milliárd forintot biztosít a szférának, míg a tavalyi előirányzat 1.290 milliárd forint volt.

Hozzátette: a jövő évi „báziskorrekció” főbb elemei a járulékcsökkentés, az eho megszűnése, a tanulólétszám-csökkenésből keletkező megtakarítás, a címzett támogatások 2010. évi kötelezettségének csökkenése, illetve az önkormányzati fejezetből más fejezetbe kerülő feladatátcsoportosítások.

Varga Zoltán szólt arról is, hogy 2010-ben az önkormányzatok különböző címeken többlet forráshoz is jutnak, ezek között említette az Út a munkához program folytatását. Kiemelte: takarékosabb lesz az önkormányzatok költségvetése, de bővül a szabadságuk. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a minisztérium vezetése pénteken egyeztet a tényleges számokról a szakmai szövetségekkel.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…