2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • 260 milliárd forint jutott vidékfejlesztésre 2007-2013 között

260 milliárd forint jutott vidékfejlesztésre 2007-2013 között

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) mintegy 18 százalékát fordították a szűkebben vett agráriumon kívüli vidékfejlesztésre 2006-2013 között, az elmúlt uniós költségvetési időszakban – mondta V. Németh Zsolt az MTI-nek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: ez a forrás az elmúlt hét évben összesen mintegy 260 milliárd forint volt. A szaktárca arra törekedett, hogy a rendelkezésre álló pénzt a lehető legkedvezőbb módon használhassák fel a vidéki, 5 ezer főnél kisebb lélekszámú, nem városi státuszú települések.

 

Példaként említette a helyi vállalkozások lehetőségeinek szélesítését többek között a turizmus, illetve más szolgáltatások területén. Külön is kiemelte az integrált közösségi és szolgáltató terek létrehozásának ösztönzését, illetve művelődési házak felújításának programját. Ennek a programnak a keretében mintegy 750 művelődési ház újult meg az elmúlt négy évben. Közel ugyanennyi templomot is felújítottak a vidéki örökség megőrzését célzó program segítségével. Emellett számos más, a népi örökség körébe tartozó épületen is elvégezték a szükséges felújítási munkákat. Ebben a ciklusban ez volt a legnagyobb ilyen jellegű fejlesztés az országban.

 

Fontosnak tartotta V. Németh Zsolt a vidéki életminőség javítása szempontjából a falvak közösségeinek rendezvényeit is. Ezek ugyanis gyakran szorosan kapcsolódnak az agráriumhoz, mert a helyi termékek népszerűsítésében játszanak jelentős szerepet.

 

Az államtitkár elmondta: segítséget kaptak a helyi kulturális egyesületek is, annak érdekében, hogy egy-egy régióban a helyi hagyományok tovább éljenek. Ezért ennek a folyamatnak fontos eseménye lesz a hétvégén, a fővárosban, a Millenárison a Magyar Vidék Napja keretében megrendezendő Farsangi vigalom. Ezen a szombati rendezvényen a vidéki farsangi szokásokat – például a rönkhúzást – ismerhetik meg az érdeklődők, akik kilátogatnak a színes, ingyenes családi rendezvényre – mondta az államtitkár.

 

Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…