2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Üdvözlik az uniós intézmények a Lisszaboni Szerződés életbe lépését

Üdvözlik az uniós intézmények a Lisszaboni Szerződés életbe lépését

Új korszak kezdeteként méltatta az Európai Unió új reformszerződésének, a Lisszaboni Szerződésnek az életbe lépését kedden az EU soros elnökségét adó Svédország. December elseje az első napja egy hatékonyabb, korszerűbb és demokratikusabb uniónak – szögezte le az elnökségi honlapon közzétett nyilatkozatában Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök. Hozzátette, mindennek legfőbb haszonélvezői az uniós tagországok lakói lesznek. Brüsszelben kiadott közleményében az elnökség megállapítja, hogy a tagországok meghozták az ezzel kapcsolatos hivatalos döntéseket, így az uniós elnök és külügyi főképviselő formális kinevezését, valamint bevezették a tagállamok kormányait képviselő tanács új működési szabályait.

Utóbbi értelmében a miniszteri tanács vitái többnyire nyilvánosak lesznek. Üdvözölte a reformszerződést az Európai Bizottság is, amely szerint a dokumentum a polgárokat, a lakosságot helyezi az európai integráció középpontjába. „A Lisszaboni Szerződés lehetővé teszi az európai polgároknak, hogy beleszólhassanak az európai ügyekbe, ezenkívül chartában rögzíti alapvető jogaikat. Az EU-nak megfelelőbb eszközök állnak majd rendelkezésére az energia, az éghajlatváltozás, a határokon átnyúló bűnözés és a bevándorlás terén. A nemzetközi kérdésekben is határozottabban léphet majd fel” – áll a közleményben.

Az Európai Parlament azt jelentette be, hogy új honlapot hozott létre a szerződés ismertetésére. „A Lisszaboni Szerződés új jogalkotási hatáskörrel ruházza fel az Európai Parlamentet, amely mostantól az EU jogszabályok túlnyomó többségéről dönthet” – húzta alá a képviselőtestület, hozzátéve: „nagyobb hatáskör, több felelősség”.

A kedden hatályba lépett Lisszaboni Szerződés korszerűsíti a helyenként eddig még hat tagországra szabottan működő intézményrendszert, és beemeli az uniós tagországok kötelezettségei közé az alapjogi chartában foglaltak teljesítését.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek