2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

„Rajzolj nekem egy jogot!”

A gyermekek jogairól szóló egyezmény 20. évfordulója a témája annak a plakátversenynek, amelyet a mai napon, 2009. november 20-án indított útjára Jacques Barrot alelnök. Arra kérjük a 10–18 év közötti európai fiatalokat, hogy alkossanak plakátot az egyezményben biztosított jogok egyikéről. A verseny révén a Bizottság azt kívánja elérni, hogy e fiatal európaiak jobban tisztában legyenek saját jogaikkal, és hatékonyabban tudjanak fellépni azok védelmében.

„A gyermekek jogairól szóló egyezmény 20. évfordulóját a gyermekek jogainak biztosításával és előmozdításával ünnepelhetjük a legmegfelelőbben, amivel egyben egy alapvető európai értéket is kézzelfoghatóvá teszünk” – jelentette ki Barrot alelnök. „Azáltal, hogy a fiatalok közösen próbálják ábrázolni a gyermekek jogairól szóló egyezmény eszméit, jobban megismerik a saját jogaikat, és szükség esetén képesek lesznek azok érvényesítésére. Korunk egyik legnagyobb álmodozója, Antoine de Saint-Exupéry szavainak mintájára minden fiataltól azt kérem: „Rajzolj egy nekem jogot!”.”

A pályázaton részt venni kívánó gyermekeknek és tizenéveseknek egy olyan plakátot kell készíteniük, amely az egyezményben foglalt jogok valamelyikét testesíti meg. A résztvevőket két korcsoportba soroljuk:10–14 évesek, illetve 15–18 évesek. A pályázaton legalább négytagú csapatok vehetnek részt (melyet egy-egy felnőtt felügyel). A pályaműveket először nemzeti szinten bírálják el, és korcsoportonként a három-három legjobb plakát alkotóit az egyes tagországokban 2010. április elején tartandó ünnepségek keretében díjazzák.

A tagországi első helyezettek ezt követően egy második forduló keretében európai szinten is megmérkőznek egymással. Az egyes korcsoportok legjobb három csapatának tagjai 2010. május 8–10. között egy emlékezetes hétvégét tölthetnek majd el Brüsszelben, ahol látogatást tesznek az európai intézményekben, illetve részt vesznek az európai díjátadó ünnepségen.

E plakátverseny immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre. Az első, 2006-ban megtartott pályázat általánosságban a gyermekek jogainak érvényesítésére összpontosított, míg a második alkalommal, 2007-ben a hátrányos megkülönböztetés tilalmának témáját helyeztük előtérbe. A 2008-as harmadik kiadás a gyermekek védelemhez való jogára kívánta felhívni a figyelmet. Az évek során a részvétel egyre nőtt: 2008-ban már mintegy 8 000 csapat – azaz több mint 40 000 résztvevő – jelentkezett a pályázatra az Unió összes tagországából.

A legsikeresebb pályaművek a Bizottság tagállami képviseleteinek honlapjain és az Europa portálon tekinthetők majd meg, illetve adott esetben a jövőbeni európai kampányokhoz is felhasználjuk őket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek