2024. 05. 6. hétfő

Frida, Ivett
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Ötszáz város vállalja a szén-dioxid-kibocsátás 20%-os csökkentését
Ötszáz város vállalja a szén-dioxid-kibocsátás 20%-os csökkentését

Ötszáz város vállalja a szén-dioxid-kibocsátás 20%-os csökkentését

Ötszáz város vállalja a szén-dioxid-kibocsátás 20%-os csökkentésétHolnap több mint ötszáz polgármester vállal kötelezettséget arra, hogy városaik a szén-dioxid-kibocsátást 20%-kal csökkentik 2020-ig. A Polgármesterek Szövetségének aláírásával a polgármesterek elkötelezik magukat az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások előmozdítása, valamint polgáraik környezettudatosságának növelése mellett. A nyilatkozatot a polgármesterek José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök jelenlétében fogják aláírni. A Polgármesterek Szövetsége a Bizottság kezdeményezése, amelyet mind az Európai Parlament, mind a Régiók Bizottsága támogat.

 

Günther Oettinger energiaügyi biztos kijelentette: „A Polgármesterek Szövetsége mára az uniós fenntartható energiapolitika egyik kulcsfontosságú eleme. A régiók és a városok bebizonyítják, hogy az éghajlatváltozás mérséklése az egyik leghatékonyabb gazdaságélénkítő stratégia. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és az energiahatékonyságot célzó beruházások olyan munkahelyeket hoznak létre, amelyek természetüknél fogva nem helyezhetők át.”

Az Polgármesterek Szövetsége nyilatkozatának az Európai Parlamentben tartandó ünnepélyes aláírási aktusán több mint ötszáz polgármester vesz részt. A nyilatkozatban kötelezettséget vállalnak a jelenlegi kibocsátási szint elemzésére, a kitűzött cél eléréséhez vezető út ismertetésére, valamint az általuk meghozott intézkedések értékelésére. A polgármesterek ezenkívül vállalják, hogy polgáraik körében növelik a környezettudatosságot, valamint megosztják egymással a bevett gyakorlati módszereket. Heidelberg például az energiafogyasztást nyomon követő állomások telepítésével és a városi iskolákban az ún. „energiacsoportok” létrehozásával közel 40%-kal csökkentette a középületek szén-dioxid-kibocsátását. Riga városa a településihulladék-lerakóban keletkező metángázt elektromos áram termelésére használja, Antwerpen pedig egy felújított ipari raktárépületben ad otthont fenntartható építkezést bemutató központnak.

A helyi hatóságok kulcsfontosságú szerepet játszanak az éghajlatváltozás mérséklésében. Az üvegházhatást okozó gázok több mint fele a városokban, a városok működése folytán keletkezik. A népesség 80%-a városokban lakik és dolgozik, ahol az összenergia felhasználásának mintegy 80%-a végbemegy.

 

Háttérinformációk:

A Polgármesterek Szövetsége 2009-ben jött létre a Bizottság kezdeményezésére, és évenként tartja üléseit. A nyilatkozatot idén több mint ötszáz polgármester írja alá, ezzel az aláíró felek száma több mint 1600-ra emelkedik, akik 36 országban 120 millió lakost képviselnek.

Az Európai Bizottság a konferencia megszervezésével és a bevett gyakorlati módszerek honlapján történő népszerűsítésével támogatja a kezdeményezést, valamint azáltal, hogy a helyi hatóságoknak segítséget nyújt az energiával összefüggő intézkedések finanszírozásában olyan programok révén, mint pl. az ELENA, amely 2010-ben 15 millió eurós finanszírozást biztosít.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek