2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Nemek közötti egyensúly: az üzleti iskolák kulcsfontosságúak a nők vezetői állásba kerüléséhez

Nemek közötti egyensúly: az üzleti iskolák kulcsfontosságúak a nők vezetői állásba kerüléséhez

Viviane Reding uniós jogérvényesülési biztos ma tárgyalt az európai üzleti iskolák vezetőivel arról, hogyan javítható a nemek közötti egyensúly a vállalatok igazgatótanácsaiban a fiatal nők üzleti karrierre ösztönzése révén. Annak ellenére, hogy az egyetemi végzettséggel rendelkezők mintegy 60%-a nő, a tőzsdén jegyzett legfontosabb európai vállalkozások vezetőtestületeiben a tagoknak csak 12%-a, az igazgatóknak pedig csak 3%-a nő. Az üzleti iskolák döntő szerepet játszanak a fiatal nők üzleti karrierre való felkészítésében, illetve abban, hogy később vezető pozícióba kerüljenek. Szemináriumaikkal és képzési programjaikkal segítik a nők szakmai karrierjének előkészítését és hálózatépítő lehetőségeket kínálnak. Kezdeményezésükre azt követően kerül sor, hogy Reding alelnök felkérte a vállalkozásokat, tegyenek önkéntes kötelezettségvállalást arra, hogy a vezetőtestületekben 2015-ig 30%-ra, 2020-ig pedig 40%-ra emelik a női részvételt (MEMO/11/124).

„Az üzleti iskolák hozzájárulnak a jövőbeni vezetők gondolkodásmódjának formálásához. A fiatal nők és férfiak ezekben az iskolákban kapnak ösztönzést az üzleti karrierre” – véli Reding alelnök, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos. „Mindannyiunknak biztosítani kell, hogy a köztünk élő női tehetségek egyáltalán fontolóra vegyék e lehetőséget. Annak pedig különösen örülök, hogy az európai üzleti iskolák is kiveszik a részüket e folyamatból. Bíztató, hogy az oktatási ágazat szilárdan elkötelezett a nemek közötti egyenlőtlenség leküzdése iránt.”

„Az Európai Bizottság e nagyszerű kezdeményezése teljes összhangban áll azon célkitűzésünkkel, amely során azon – az Európai üzleti iskolák és vállalkozások szempontjából is fontos – témára összpontosítunk, hogy hogyan számolhatjuk fel az egyetemi végzettséggel rendelkező nőket a nemzetközi vezetői karrierektől visszatartó korlátot, hiszen ugyanolyan kitűnően kiképezzük őket is, mint férfi kollégáikat” – nyilatkozta Olivier Oger, az EDHEC dékánja.

A mai ülésen az európai üzleti iskolák dékánjai és női üzleti vezetők tanácskoznak a nők európai vállalatirányításban betöltött szerepéről. A találkozó szervezője az EDHEC üzleti iskola, a Global Telecom Women’s Network (GTWN) és a McKinsey & Company.

Háttér

Mivel Európa népessége idősödik, kiemelt szerep jut a nőknek az Európa 2020 stratégiában kitűzött 75%-os foglalkoztatási cél elérésében (ld. IP/10/225). A jelenlegi helyzeten csak a kormányok, a szociális partnerek és az üzleti élet képviselői közös erőfeszítése révén lehet javítani.

Európa legnagyobb vállalatainak igazgatótanácsaiban a tagoknak csak 12%-a nő, az igazgatók 97%-a pedig férfi. Az elmúlt évek során igen kevés előrelépés történt: az elmúlt hét év alatt a női igazgatósági tagok aránya mindössze évi alig több mint fél százalékponttal emelkedett az EU-ban. Ilyen ütemű változás esetén – határozott fellépés híján – még 50 év kellene ahhoz, hogy a nemek között elfogadható egyensúly (azaz mindkét nem esetében legalább 40%-os arány) alakuljon ki a vezetőtestületekben. Eközben a tőzsdén jegyzett uniós vállalkozások nem kamatoztatják kellőképpen a nők tehetségét.

Reding uniós jogérvényesülési biztos március 1-jén a tőzsdén jegyzett vállalkozások ügyvezető igazgatóival és igazgatótanácsi elnökeivel megbeszélést folytatott a nők vezetőtestületbeni alacsony arányáról. Felhívást intézett a tőzsdén jegyzett összes európai vállalathoz, hogy írják alá a nők vezetőtestületbeni arányának növelésére irányuló szándéknyilatkozatot, és tegyenek önkéntes kötelezettségvállalást arra, hogy a vezetőtestületekben 2015-ig 30%-ra, 2020-ig pedig 40%-ra emelik a női részvételt (ld. IP/11/242 és MEMO/11/124).

A nők vezetőtestületbeni arányának növelésére irányuló szándéknyilatkozat Viviane Reding honlapján is elérhető. Ennek segítségével jobban nyomon követhetjük majd, milyen erőfeszítéseket tesznek a vállalatok annak érdekében, hogy több nő juthasson vezető álláshoz. A tőzsdén jegyzett vállalatok bármelyike csatlakozhat a kezdeményezéshez, jó példával járva elöl. 2012 márciusában az Európai Bizottság újból értékelni fogja a helyzetet, hogy történt-e számottevő előrelépés, és születtek-e hiteles önszabályozási kezdeményezések a nők döntéshozatalban betöltött szerepének erősítésére. A Bizottság ezen eredmények alapján határoz majd a további lépésekről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek