2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Kötelező közbeszerzés az 50% feletti uniós pályázatoknál

Kötelező közbeszerzés az 50% feletti uniós pályázatoknál

2012. január 1-jétől jelentősen emelkedhet az uniós finanszírozású projektekhez kapcsolódó közbeszerzések száma, mivel az újévtől életbe lépő új közbeszerzési törvény szerint bővül a közbeszerzésre kötelezett nyertes pályázók köre. Egy európai uniós pályázat benyújtásakor kevesen vannak tisztában azzal, hogy az elnyert forrást bizonyos feltételek fennállta esetén még a magántulajdonban álló cégek és civil szervezetek is csak közbeszerzési eljárás kiírásával költhetik el – mondta dr. Dull Attila, a Prime Consulting igazgatója.
A jelenleg még hatályos közbeszerzési törvény szerint minden nemzeti értékhatárt meghaladó beszerzés esetén kötelező közbeszerzés kiírása, amennyiben az uniós vagy hazai támogatás aránya elérte vagy meghaladta a 75 %-ot. A közösségi értékhatár feletti beszerzések esetén ehhez elég volt az 50 %-os limit elérése is.
Az új törvény január 1-jétől azonban kiterjeszti a közbeszerzési kötelezettséget minden nemzeti értékhatárt elérő, 50 %-os támogatási arányt meghaladó pályázati finanszírozású beszerzésre is. Ezen szabály vonatkozik minden kedvezményezettre, így a köz- és magántulajdonú cégekre, valamint a civil szervezetekre (pl. alapítványokra, egyesületekre) egyaránt – nyilatkozta a közbeszerzési szakértő.
A fenti körülmények fennállása ugyanakkor nem vonja maga után feltétlenül a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettségét, ezt a beszerzés tárgyának és értékének vizsgálatát követően az egybeszámítás szabályai alapján lehet teljes bizonyossággal megállapítani – közölte dr. Dull Attila.
A költségvetési törvényben meghatározott nemzeti közbeszerzési értékhatárok 2012-ben sem változnak, így azok árubeszerzés és szolgáltatás megrendelés esetén nyolc, építési beruházás esetén pedig tizenöt millió forintban kerültek rögzítésre. Az Európai Bizottság ugyanakkor kismértékben emelte a közösségi értékhatárokat, amelyek Forintban meghatározott értékei már jelentősebb eltérést mutatnak az euró árfolyamának korábbi időszakhoz képest bekövetkezett változásai miatt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…